Skip main navigation

Ervaringsverhalen: steun uit je omgeving

In deze tekst luisteren we naar vrouwen over steun uit hun omgeving na hun zwangerschap.
Handen worden vastgehouden
© Universitair Medisch Centrum Groningen

Na het krijgen van je baby, zul je moeten wennen aan het nieuwe leven met een nieuwe baby terwijl je ook andere verantwoordelijkheden hebt, zoals het huishouden, zorgen voor andere kinderen en mogelijk weer beginnen met werken.

Hierdoor kan het zo zijn dat je eigen fysieke en geestelijke gezondheid wat naar de achtergrond verdwijnt. Je bent druk met alle ballen in de lucht houden en er zijn voor je gevoel belangrijkere zaken die aandacht vragen dan je eigen gezondheid. Misschien voel je je schuldig of egoïstisch als je wat tijd voor jezelf wilt nemen om te rusten, te ontspannen of iets te doen wat je leuk vindt. Je hebt misschien het gevoel dat je al je tijd en energie moet stoppen in het zorgen voor je baby en voor de andere gezinsleden.

In het MAMMI onderzoek hebben veel vrouwen laten weten hoe overweldigd, gestrest en uitgeput ze zich voelden omdat ze de perfecte moeder wilden zijn en ze alle taken horend bij het moederschap beter dan goed wilden uitvoeren.

  • De vrouwen vertelden dat ze zich geïsoleerd en niet gezien voelden door het moederschap, ook al hadden ze hun partner, familie en professionals om zich heen.
  • Veel vrouwen vonden het moeilijk te erkennen dat ze om hulp konden vragen en deze ook te accepteren.
  • Voor veel vrouwen duurde het een tijdje voordat ze zich realiseerden dat het belangrijk is om te investeren in hun eigen gezondheid. Soms gebeurde dit pas na maanden of nog later.

Het kan een worsteling zijn om de tijd of de gelegenheid te vinden om iets te doen voor je eigen fysieke en geestelijke welzijn. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is inzicht te hebben in je sociale netwerk. Het is de sleutel voor je eigen gezondheid om dit netwerk goed in kaart te hebben en er ook daadwerkelijk gebruik van te maken. Hulp accepteren waar mogelijk is ook een vorm van goed voor jezelf en je gezin zorgen.

Vragen om hulp

Je kunt op verschillende manieren van verschillende mensen hulp vragen en krijgen:

  • Hulp vragen en accepteren bij dagelijkse dingen betekent dat je daardoor tijd heb voor jezelf, om te rusten, iets sociaals te ondernemen of om andere dingen te doen die jij fijn en leuk vindt. Deze hulp kan gegeven worden door bijvoorbeeld je partner, vrienden of familie. Het is verstandig niet alleen hulp in te roepen in de eerste weken en maanden na de bevalling, maar ook later nog.
  • Als je hulp hebt met praktische dingen betekent het ook dat je tijd hebt om aan je geestelijke gezondheid te werken. Dit kun je doen door middel van gesprekken met een POH GGZ of een psycholoog, maar dit kun je natuurlijk ook doen door één op één tijd door te brengen met je partner, of door te praten met iemand anders waar je een goede vertrouwensrelatie mee hebt; iemand die echt naar je luistert, je echt begrijpt, je goed advies kan geven en je kan aanmoedigen als dat nodig is.
  • Je kunt ook op zoek gaan naar vrouwen die in dezelfde situatie zitten als jij, zodat je kunt praten over wat je meemaakt en onderling ervaringen kunt uitwisselen. Je hebt misschien het gevoel dat jij de enige bent die worstelt met het moederschap, omdat over de moeilijke dingen niet openlijk of helemaal niet wordt gepraat. Door naar moeder- en babygroepen te gaan, online andere moeders op te zoeken of door nieuwe vrienden te maken die ook moeder zijn, zie je dat anderen met dezelfde problemen worstelen als jij. Hierdoor kun je je minder alleen voelen.

Laten we even tijd nemen om te luisteren naar Mariska en Lisanne. Ze vertellen hoe belangrijk praktische, emotionele en sociale steun van partners, familieleden, vrienden, mede-moeders en professionals voor hen was.

Mariska
Mariska is moeder van drie jonge kinderen. Klik hier om te luisteren naar haar ervaringen met steun na haar zwangerschap.
Mariska
Lisanne
Lisanne is de moeder van een jonge baby. Klik hier om te luisteren naar haar ervaringen met steun na haar zwangerschap.
Lisanne

Lisanne zegt dat “je een dorp nodig hebt om een kind op te voeden”.

Ben je het daar mee eens of oneens? Waarom?

© Universitair Medisch Centrum Groningen
This article is from the free online

Gezondheid na je zwangerschap: Hoe voel jij je?

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now