Want to keep learning?

This content is taken from the University of Groningen, University Medical Center Groningen (UMCG), Trinity College Dublin & Universitat de Barcelona's online course, Gezondheid na je zwangerschap: Hoe voel jij je?. Join the course to learn more.

Postpartum depressie

Moeder worden en voor een baby zorgen, kan stressvol en vermoeiend zijn. Je kunt als moeder psychische problemen krijgen die samenhangen met het eerste jaar van het moederschap of met de voorafgaande zwangerschap. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt hier last van.

Postpartum depressie is de term die wordt gebruik voor de depressie die sommige vrouwen krijgen in het eerste jaar na de bevalling.

Postpartum depressie kan zich bij elke vrouw anders ontwikkelen. Voor sommige vrouwen begint het met kraamtranen, ook wel baby blues genoemd. Dit is een korte periode van somberheid vlak na de geboorte van je baby. Deze verdwijnt meestal binnen de eerste twee weken. Soms gaan kraamtranen niet over en krijg je een postpartum depressie.

Andere vrouwen hebben net na de bevalling wel last van kraamtranen, maar die verdwijnen weer. Totdat ze na 4-6 maanden na de bevalling alsnog een postpartum depressie krijgen.

Vrouwen die last hebben gehad van kraamtranen na de bevalling lopen ook meer risico om later een postpartum depressie te ontwikkelen.

Tot wel 15% van de vrouwen krijgt een postpartum depressie in het eerste jaar na de bevalling. Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van een postpartumdepressie te herkennen zodat je op tijd gediagnosticeerd en behandeld kan worden.

In deze video vertelt Esther over de veelvoorkomende symptomen van een postpartum depressie, belangrijke aandachtspunten voor een goede geestelijke gezondheid en hoe je hulp kunt zoeken voor een postpartum depressie.

We hebben hieronder een lijst met relevante links opgenomen over postpartum depressie en hoe je hulp kunt krijgen.

Share this video:

This video is from the free online course:

Gezondheid na je zwangerschap: Hoe voel jij je?

University of Groningen

Get a taste of this course

Find out what this course is like by previewing some of the course steps before you join: