Want to keep learning?

This content is taken from the University of Groningen, University of Cambridge & University Medical Center Groningen (UMCG)'s online course, Jongeren en hun psychische gezondheid. Join the course to learn more.
1.11

Psychische problemen zijn er in allerlei soorten en maten

In deze video vertelt Maaike Meurs dat er veel verschillende soorten psychische problemen zijn en dat je daar in meer of mindere mate last van kunt hebben.

Net als bij psychische gezondheid, is ook de term psychische problemen niet eenvoudig te omschrijven. Dit komt omdat er heel veel verschillende psychische problemen zijn die elk weer uit veel verschillende klachten (symptomen) bestaan. Ook verschilt het nogal in welke mate je last kunt hebben van psychische problemen.

Twee dingen hebben alle psychische problemen met elkaar gemeen:

  1. ze hebben te maken met gedachten of gevoelens

  2. je hebt er last van in je dagelijks leven.

Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je sommige dingen niet meer (goed) kunt doen, zoals je schoolwerk. Psychische problemen kunnen er ook voor zorgen dat het je niet meer lukt om leuke dingen te doen, of dat je vrienden kwijtraakt. Als je gedachtes of gevoelens leiden tot dit soort negatieve gevolgen, spreken we van psychische problemen.

Share this video:

This video is from the free online course:

Jongeren en hun psychische gezondheid

University of Groningen

Get a taste of this course

Find out what this course is like by previewing some of the course steps before you join: