Skip main navigation

New offer! Get 30% off one whole year of Unlimited learning. Subscribe for just £249.99 £174.99. New subscribers only. T&Cs apply

Find out more

‮تصاویر سنتینل-۲ در SIGQ ‭

‮یک راهنمای کاربردی برای اضافه کردن عکس‌های سنتینل-۲ به SIGQ. ‭

حالا که با مقدمات استفاده از QGIS آشنا شدید، می‌توانیم تصاویر سنتینل-۲ را به آن اضافه کنیم. می‌توانید با پروژه «World Map» ادامه دهید، یا یک پروژه جدید باز کنید. فرقی نمی‌کند.

افزودن داده‌های خط افقی (Raster Data)

  • ۱- در منوی اصلی «Layer» > «Add Layer» > «Add Raster Layer» را انتخاب کنید. اگر ترجیح می‌دهید، همچنین می‌توانید روی دکمه‌های «Ctrl+Shift+R» کلیک دهید یا از دکمه «Open Data Source Manager» استفاده کنید که درست زیر دکمه «New Project» قرار دارد و وقتی که باز می‌شود روی برگه «Raster» کلیک کنید.
یادتان باشد، داده‌های ماهواره‌ای ما یک تصویر است. برای همین، به صورت داده‌های خطی افقی (Vector Data) ذخیره شده است. اگر می‌خواهید دوباره مرور کنید که داده‌های خط افقی و داده‌های بُرداری چه تفاوتی با هم دارند، محتوای هفته ۱.۱۰ را دوباره مرور کنید.
  • ۲- روی دکمه «» (دکمه‌ای که سه نقطه دارد) کلیک کنید.

روی دکمه «Browse» کلیک کنید.
  • ۳- به فولدری بروید که شامل تصاویر ماهواره‌ای است که دانلود کردید.
  • ۴. همین‌طور روی فولدری که محتوای آن از فایل زیپ خارج شده کلیک کنید تا با فولدری مواجه شوید که داخل آن فولدرهای زیر قرار دارند: “AUX_DATA” “DATASTRIP”, “GRANULE”, “HTML” and “rep_info”.
  • ۵- فولدر «GRANULE» را باز کنید.
  • ۶- فولدری را که Image ID مورد نظرتان را دارد باز کنید. برای مثال، L2A_T40QEM_A035724_20220425T064044 – این اعداد در مورد عکس شما متفاوت خواهند بود، اما شبیه به هم هستند.
  • ۷- فولدر «IMG_DATA-R10» را باز کنید.
  • ۸- روی ششمین عکس که عبارت «…_TCI_10m.jp2» در پایان آن نوشته شده، کلیک کنید تا باز شود.

عکس TCI را انتخاب کنید.
عبارت «TCI» مخفف «True Colour Image» است. عکسی که مثل عکسی می‌ماند که با چشم غیرمسلح به آن نگاه شده باشد. و این درست همان چیزی است که ما می‌خواهیم! عبارت «R10m» ارجاع دارد به این موضوع که داده‌های خط افقی وضوحی معادل ده متر دارند. فعلا کاری به دیگر فایل‌های خط افقی نداشته باشید – بعد از این که هفته سوم را تمام کنید ته و توی آنها را هم درخواهید آورد!
  • ۹- در «Data Source Manager» روی دکمه «Add» کلیک کنید و آن را با کلیک کردن روی دکمه «Close» ببندید.

افزودن یک تصویر با استفاده از «Data Source Manager».
عکس ماهواره‌ای شما حالا به پنل لایه‌ها اضافه شده است. احتمالا باید نقشه را بزرگ کنید تا بتوانید آن را پیدا کنید!

تصویر ما به پروژه اضافه شده است.
حالا فرصت خوبی است تا بتوانیم با تصاویر سنتینل-۲ بهتر آشنا شویم و بفهمیم که در عمل عکسی که وضوح ده متری دارد، چگونه است. عکس را وارسی کنید و ببینید چه چیزی قابل مشاهده است و چه چیزی نیست. (ممکن است قدری طول بکشد تا جزئيات عکس مشخص شود.)
چه اجزایی را می‌توانید مشاهده کنید؟‌ چه اجزايي را نمی‌توانید با چنین کیفیت وضوحی مشاهده کنید؟‌کدام محوطه‌های باستان‌شناسی در عکس سنتینل-۲ دیده می‌شوند؟‌ در بخش اظهار نظرها به این سوال‌ها جواب دهید!

بقایای شهر باستانی گیرسو در سومر با زمین‌های زراعی مدرن اطرافش. بخش اصلی محوطه پنج هزار سال پیش ساخته شده بود! تصویر متعلق به ESA.

گشتی در داده‌های خط افقی

وقتی که ما در مجموعه داده‌هایمان مربوط به «World Map» روی دکمه «Identify Features» کلیک کردیم به ما اطلاعاتی درباره کشورهایی داد که روی آنها کلیک کرده بودیم. حالا می‌خواهیم از آن برای داده‌های خط افقی (Raster) سنتینل-۲ استفاده کنیم.
  • روی دکمه «Identify Features»کلیک کنید و بعد روی یک جای نقشه به دلخواه کلیک کنید.
مقدار رنگ‌های قرمز، سبز و آبی پیکسلی که روی آن کلیک کرده‌اید به شما نشان داده می‌شود.

«شناسایی» یک پیکسل خط افقی
برای چنین عکس خط افقی‌ای، مقدار رنگ‌های RGB از صفر (خیلی تیره) شروع می‌شود و تا ۲۵۵ (خیلی روشن) بالا می‌رود.
آیا این سوال برایتان به وجود آمده است که چرا دقیقا از این اعداد استفاده می‌شود؟ این به اعداد باینری (binary) مربوط می‌شود. یک سیستم اعداد که کامپیوترها از آن برای ذخیره و خواندن داده‌ها استفاده می‌کنند! اگر ۰ (صفر) را هم به آن اضافه کنید، آن وقت ۲۵۶ مقدار متفاوت برای رنگ‌های قرمز، سبز و آبی برای این تصویر در نظر گرفته می‌شود. این را می‌توان به راحتی با یک عدد هشت رقمی باینری نمایش داد – که به آن عدد هشت بیتی (8-bit number) هم گفته می‌شود – ۰۰۰۰۰۰۰۰ (۰) تا ۱۱۱۱۱۱۱۱ (۲۵۵). هر کدام از هشت رقم دو گزینه دارند – یا می‌توانند ۱ باشند یا ۰ – و اگر ۲ را هشت بار ضربدر خودش کنید (به زبان ریاضی یعنی دو به توان هشت) به عدد ۲۵۶ می‌رسید! این یعنی هر پیکسل ۸ بیت برای قرمز، ۸ بیت برای سبز و ۸ بیت برای آبی دارد. در کل ۲۴ بیت. وقتی که ۲۵۶ گزینه مختلف برای قرمز، سبز و آبی وجود داشته باشد، این امکان به وجود می‌آید که تقریبا ۱۷ میلیون رنگ متفاوت بسازیم!
  • ۲- یک پیکسل خیلی روشن را پیدا کنید و ببینید مقدار رنگهایش چقدر است. قرمز، سبز و آبی باید نزدیک ۲۵۵ باشند.
  • ۳- یک پیکسل خیلی تیره را برای مقایسه انتخاب کنید. این بار مقدار رنگ‌ها باید خیلی کم باشد.
  • ۴- منطقه‌ای را روی نقشه پیدا کنید که مثل یک مزرعه، جنگل،‌ پارک یا باغ یک پوشش گیاهی داشته باشد و یک پیکسل را انتخاب کنید. این بار مقدار رنگ سبز باید به شکل قابل ملاحظه‌ای بیشتر از قرمز و آبی باشد.

به شما به خاطر به پایان بردن هفته دوم دوره تبریک می‌گوییم! حالا مقدمات تصویربردای ماهواره با رنگ‌های طبیعی را پوشش داده‌ایم. اگر سوالی دارید در بخش اظهارنظرها آن را با ما در میان بگذارید. هفته بعد به سراغ ما بیایید تا یاد بگیرید که چطور از تصاویر چندطیفی برای گسترش ابزار دورسنجی‌مان استفاده می‌کنیم که فرای طیف نوری مرئی قرار دارند.

This article is from the free online

‮دوره پیشرفته سنجش از راه دور باستان‌شناسی: باستان‌سنجی، باستان‌شناسی منظر و حفاظت از میراث در خاورمیانه و شمال آفریقا ‭

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now