Skip main navigation

Opsummering: Tag vare på dig selv

Read this short review.

Vi har lært rigtig meget i løbet af denne uge, ikke kun om vigtigheden af god følelsesmæssig sundhed, men også om sammenhængen mellem voksnes og børns trivsel. Vi har talt om, hvordan stress og vanskelige perioder i vores liv påvirker vores sind og krop, og hvordan mennesker oplever, at stress manifesterer sig forskelligt i kroppen. Du har i løbet af modulet lært forskellige nye teknikker, som du kan bruge i det daglige efter behov, eller når du føler dig overvældet.

Mindfulness: Mindfulnessøvelser kan hjælpe dig med at få ro på tankerne og slappe mere af i kroppen. Forskning har vist, at mindfulness styrker forbindelsen mellem amygdala og pandelapperne (de to dele af hjernen, som hjælper med at dæmpe negative følelser i pressede situationer). Begge dele af hjernen hjælper os med at være mindre reaktive over for stressfaktorer og med at komme os hurtigere over uønsket stress. Målet med enhver mindfulnessaktivitet er at opnå en klar, fokuseret afslapning ved at være opmærksom på tanker og følelser uden at dømme. Mindfulnessøvelser behøver ikke at være statiske. Du kan opleve en tilstand af mindfulness ved at udføre dagligdagsaktiviteter som f.eks. løb, havearbejde, svømning og gåture i naturen.

Du har nu fået en masse mindfulnessøvelser, som du kan bruge derhjemme og dele med resten af familien! Husk at mærke efter, hvordan du har det, når du har lavet mindfulnessøvelser. Det kan være en idé at føre en slags dagbog, hvor du skriver ned, hvordan du har det, når du har lavet en øvelse.

Adgang til social støtte: Når du føler dig stresset, overvældet eller nede kan det nogle gange påvirke din evne til at få den nødvendige støtte. Venner og familie, som støtter dig, er rigtig vigtige i vanskelige og usikre perioder. Mennesker klarer sig typisk bedre med støtte fra et socialt netværk (det vil sige venner, familiemedlemmer, fællesskaber eller religiøse grupper, mentale støttegrupper osv., som tilbyder omsorg og støtte). Vi har ikke nødvendigvis brug for omfattende social støtte, men vi har brug for nogen, som vi kan stole på, og som er hjælpsomme og forstår vores behov. Nedenfor har vi beskrevet nogle eksempler på, hvordan du kan indhente social støtte fra dit netværk.

  • Fortæl en ven eller et familiemedlem om dine bekymringer og følelser, og lyt til, hvad de har at sige
  • Kontakt en institution, hvor du kan få den nødvendige information og støtte
  • Få hjælp til at håndtere en udfordrende opgave

Problemløsning: Det er almindeligt, at man i vanskelige og usikre perioder har svært ved at reagere på forskellige problemer, der opstår i ens liv. STOP-THINK-GO-metoden er en effektiv tilgang til at håndtere disse problemer ved at nedbryde dem i mindre dele og fokusere på det, du kan gøre noget ved. Du kan gøre det til en sjov aktivitet ved at være kreativ og dele teknikken med dem, du holder af!

Endelig har du nu din helt egen “omsorgsværktøjskasse”, som er skræddersyet til dig! Anbring værktøjskassen på et synligt sted for at minde dig selv om alle de værktøjer, du har til at passe på dig selv og pleje din egen trivsel.

This article is from the free online

At takle udfordringer: Social og følelsesmæssig udvikling gennem leg

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now