Skip main navigation

Створення власної хмари змін

Створення власної хмари змін

Що таке хмара змін?

Ви можете використовувати наведений нижче текст, щоб вести розмову з дітьми про хмару змін. Змініть його відповідно до ситуації та потреб розвитку дитини.

У нашому житті відбуваються деякі зміни через перехідний етап, подію або причину раптової зміни. Я хочу трохи поговорити про те, як ці зміни змушують тебе почуватися. Щоб було зрозуміліше, уявімо, що перехідний етап, подія або причина раптової зміни – це хмара. Деякі хмари пропливають швидко, а деякі – залишаються на місці дуже довго. Деякі хмари приносять зміни, з якими ми можемо легко впоратися, а деякі – важкі зміни, яких ми не хочемо. Зробімо хмару, яка представлятиме перехідний стан, подію або причину раптових змін. Яка це буде хмара? Який вигляд має твоя хмара, які звуки вона видає, на що вона схожа?

Рекомендовані запитання для обмірковування:

  1. Ти відчуваєш, що це велика чи мала зміна?
  2. Чи була зміна очікуваною або несподіваною?
  3. Вона відбувалася повільно чи сталася раптово?
  4. Вона у твоєму житті вже деякий час або ввійшла в нього нещодавно?
  5. Що саме змінилося? Що залишилося незмінним?
  6. Як ти почуваєшся щодо цих змін? Наприклад, страх, стурбованість, невпевненість, хвилювання, розчарування, гнів, сум зацікавленість. Примітка. Ви можете використовувати ці ресурси, які допоможуть вам визначити різні слова, пов’язані з почуттями:

    а. Колесо емоцій (джерело: Youth First Inc.)

    б. Дерево почуттів (джерело: EASEL Lab)

  7. Що ми можемо зробити, щоб допомогти одне одному просто зараз?
  8. За чим саме ти сумуєш у житті до зміни?
  9. Що тебе лякає? Що хвилює?
This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now