Skip main navigation

Роль дорослих у житті дітей у період змін

Роль дорослих у житті дітей у період змін

Дорослі відіграють важливу роль у розвитку дітей різних вікових груп (від раннього дитинства до юності). На цьому етапі ми розглядаємо, як дорослі можуть підтримати дітей у період змін.

Спільноти й сім’ї мають унікальний досвід, який може слугувати орієнтиром у подальшому житті. Згадайте про дорослих, які оточують дітей та про ролі, які вони відіграють. Дорослі, яких дитина визначила як найбільш значущих для свого наслідування, ймовірно, виконують одну або кілька ролей, описаних нижче.

Майте на увазі, що у період змін дорослі можуть брати на себе ролі, які відрізняються від звичних для них. Будучи гнучкими і реагуючи на потреби дітей, вони можуть допомогти дітям і молоді різного віку зорієнтуватися в період змін та розвинути стійкість.

Основний наставник

Основним наставником може вважатися той, хто щодня присутній у житті дитини. Це людина з найближчого оточення, до кого дитина звертається для задоволення основних потреб (їжа, захист, а також фізичний та емоційний комфорт). Основними наставниками є також ті, з ким дитина, як правило, часто спілкується і взаємодіє, таким чином розвиваючи соціально-емоційні навички. Тому основні наставники можуть мати значний вплив на розвиток дітей саме в цьому напрямку. Найчастіше це один або обоє батьків, близькі члени родини, такі, як бабусі, дідусі, тітки/дядьки, які живуть під одним дахом і щодня контактують з дитиною.

Під час змін роль основного наставника полягає в тому, щоб бути поруч. Тоді дитина розумітиме, що вона має до кого звернутися, що її готові вислухати й відреагувати на фізичні й емоційні потреби. Як було зазначено раніше, відчуття передбачуваності є основоположним для здорового розвитку, і саме основні наставники можуть його забезпечити, постійно взаємодіючи з дітьми. У ситуаціях, коли основний наставник стає з певних причин недоступним, важливо визначити іншого дорослого, який зможе надавати необхідну підтримку.

Допоміжний наставник

У вихованні дітей беруть участь допоміжні наставники: родичі, сусіди або друзі основних. Вони відіграють важливу роль у житті дитини й допомагають основним наставникам, можуть надавати фізичну й емоційну підтримку, допомагати з доглядом за дітьми, забезпечувати матеріально-технічну допомогу, таку, як транспортні послуги або надання житла, координувати ресурси й обов’язки. Спілкуючись з дітьми, сприяти їхній соціалізації, розумінню світу поза межами дому.

Учителі й вихователі

Діти часто розраховують на підтримку від своїх вихователів і вчителів. Окрім шкільних, це можуть бути спортивні тренери й педагоги інших закладів позашкільної освіти, координатори табору відпочинку тощо. Вони сприяють соціалізації дитини. Завдяки їм, починаючи з дитячого садка, діти покладаються на передбачуваність щоденних подій, що полягає в зустрічі зі знайомими людьми, виконанні звичних справ.

У часи змін передбачуваність змінюється, оскільки доступ дітей до шкіл або закладів позашкільної освіти обмежується. І тоді основні й допоміжні наставники можуть підтримати дітей шляхом спілкування з педагогічними працівниками, отримувати навчальні матеріали. У свою чергу, вихователі й педагоги можуть звертатися до наставників із проханням допомогти дітям підключатися до дистанційного навчання.

Найближча громада

Громада – місцеві лікарні, школи й інші громадські організації – важлива під час змін для дітей. Надаючи доступ до наявних послуг, наставники можуть здійснювати додаткову матеріальну або психологічну підтримку дітей і молоді. Наприклад, вивчаючи інформацію про психічне здоров’я громади або беручи участь у діяльності школи, наставники можуть скоригувати свою діяльність відповідно до реалій.

Дорослі можуть підтримувати дітей, залучаючи інших членів громади й використовуючи ресурси спільноти, сприяти соціальній захищеності дитини. Далі ми визначимо роль інших дорослих, які, відповідно до посадових обов’язків, впливають на життя дитини.

This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now