Skip main navigation

Благополуччя дорослих і його вплив на благополуччя дітей

Благополуччя дорослих і його вплив на благополуччя дітей

Якщо ми розуміємо, що саме нас турбує у нашому психічному здоров’ї, це додає нам почуття впевненості, коли ми говоримо про власні проблеми або слухаємо інших. Упродовж третього модулю навчання ви дізналися про те, що психічне здоров’я – це рівень психологічного благополуччя, який визначається не лише відсутністю відповідних захворювань, а й низкою соціально-економічних і біологічних чинників. Здорова людина нормально почуває себе як у міжособистісних стосунках у сім’ї та громаді, так і в суспільстві загалом.

Кризові обставини, втрати або зміни впливають на кожного по-різному. Пам’ятаєте про хмари змін з 4-го модулю? Зміни можуть бути різними. Ми всі проходимо через нелегкі часи – і негативні емоції можуть бути здоровою реакцією на виклики, які постають перед нами. Однак для багатьох із нас такі кризові періоди можуть стати більш серйозним випробуванням. Щороку приблизно кожен четвертий відчуває занепокоєння щодо психічного здоров’я.

Усвідомлення того, що впливає на наше психічне здоров’я, може допомогти нам краще зрозуміти, коли ми переживаємо труднощі або їх переживає хтось, про кого ми дбаємо. Саме це усвідомлення допомагає нам зрозуміти як покращити ситуацію або де знайти підтримку.

Фактори, що впливають на психічне здоров’я людини, для кожного індивідуальні. Надзвичайно важливо усвідомлювати стресові чинники в житті, а також дії, які ви можете здійснити заради турботи про себе. Наприклад, вправи, які дозволяють розслабитися, можуть допомогти, навіть якщо ви виконуєте їх лише раз на день протягом п’яти хвилин.

Благополуччя дорослих і його вплив на благополуччя дітей

Психічне здоров’я й благополуччя дорослих безпосередньо впливають на психічне здоров’я дітей. Крім того, кризові ситуації в дитячому віці міцно взаємопов’язані з психічним благополуччям дорослих. Це означає, що дорослі відіграють важливу роль у збереженні і зміцненні психічного здоров’я дітей, піклуючись про себе і звертаючи на це увагу у взаємодії з дітьми. Дослідження показують, що дорослі, які перебувають у здоровому психологічному стані, легше налагоджують емоційний зв’язок зі своїми дітьми й підтримують їхні потреби протягом життя. Ви ознайомитеся з ключовими стратегіями/ інструментами для підтримки психічного здоров’я й благополуччя. Наприклад, із практиками усвідомленості, пошуку соціальної підтримки й розв’язання проблем.

Важливо зазначити, що підтримка психічного стану не означає, що ви не реагуватимете на стресові фактори в житті або не відчуватимете розчарування чи смутку. Але це може допомогти вашим дітям зрозуміти, як справлятися зі складними життєвими ситуаціями. Коли діти стануть дорослими, вони відтворюватимуть кожен ваш крок. Саме тому, демонструючи ефективні способи подолання негараздів, ви їх навчаєте цьому.

Опрацьовуючи матеріали курсу попереднього модулю, ви дізналися про соціальні й емоційні знання й уміння, з’ясували, що дорослі – це невід’ємна частина процесу навчання дітей соціально-емоційним компетентностям завдяки демонстрації власної поведінки й учинків, наприклад, своєю поведінкою показуючи здатність ставитися до інших з повагою й добротою, розпізнавати й обговорювати як позитивні, так і негативні емоції, а також причини їхнього виникнення, співчувати один одному, слухати одне одного, підтримувати дружні стосунки. Практикуючи ці навички, ми навчаємо дітей.

This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now