Skip main navigation

Навички та стратегії — частина 2

Навички та стратегії — частина 2

Тепер ви можете спробувати метод «ЗУПИНИСЬ – ПОДУМАЙ – РУХАЙСЯ ДАЛІ», щоб підтримати себе та інших у вирішенні своїх проблем.

ЗУПИНИСЬ. Зупиніться, глибоко вдихніть і подумайте, які проблеми потребують термінового вирішення. За допомогою кола контролю, визначте й виберіть проблему, яку можна якось вирішити. Ви можете написати речі, які ви можете контролювати, у внутрішньому колі, наприклад, як ви реагуйте на інших, як ви говорите з кимось, коли ви сердитеся, або навіть як ви починаєте розмову з кимось, хто вас порушує вашу душевну рівновагу. Також напишіть, які аспекти проблеми знаходяться поза вашим контролем, як-от: дії інших, хвороба близької людини або ставлення інших до вас. Тепер, коли ви подумали про те, що знаходиться під вашим контролем і що знаходиться поза ним, виберіть аспект проблеми, який потребує термінового вирішення і який ви можете контролювати.

ПОДУМАЙ. Подумайте про способи врегулювання проблеми. Можуть допомогти наведені нижче запитання.

  • Що ви робили в минулому, щоб подолати такі проблеми?
  • Що ви вже намагалися зробити?
  • Чи є хтось, хто може допомогти справитися з цією проблемою (наприклад: друзі, близькі або суспільні організації)?

Чи мають інші люди, яких ви знаєте, подібні проблеми? Як вони справляються з проблемами?

РУХАЙСЯ ДАЛІ. Оберіть спосіб подолання цієї проблеми й спробуйте застосувати його. Якщо це не працює, спробуйте інше рішення.

Ви можете практикувати метод «ЗУПИНИСЬ – ПОДУМАЙ – РУХАЙСЯ ДАЛІ», використовуючи шаблон, який доступний до завантаження нижче. Ви можете робити це весело й у формі гри, використовуючи будь-які матеріали, які ви маєте вдома, а також намалювати або заповнити кожен крок, використовуючи кольоровий маркер. Пам’ятайте, що ви завжди можете поділитися результатом зі своєю сім’єю, друзями, а також адаптувати його для використання з дітьми!

This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now