Skip main navigation

П’ять характеристик навчання через гру

Інтерес дитини і її здатність грати формується з моменту народження. Одночасно із фізичним розвитком і розвитком мозку дитини, формується уміння грати

Інтерес дитини і її здатність грати формується з моменту народження. Одночасно із фізичним розвитком і розвитком мозку дитини, формується уміння грати. Далі ми повернемося до п’яти характеристик гри, із якими ви ознайомилися у другому модулі, і пояснити їхній вплив на малечу.

Гра немовлят розпочинається з частих коротких взаємодій, ініційованих дорослим. Підростаючи й навчаючись рухатися, діти самі ініціюватимуть гру, почнуть досліджувати світ в ігровій формі через дотик, зір, запах, смак та інші відчуття! Пізніше діти залучаються до більш складної ігрової діяльності, наприклад, сюжетно-рольової гри з іншими дітьми, навчаючись взаємодіяти, спів й досягати порозуміння.

П’ять характеристик навчання через гру

Значуща

Навчання через гру є значущим, оскільки поєднує нову інформацію з тією, що дитина вже знає чи з якою знайома. Для немовлят і малюків це може бути формування взаємин із найближчими людьми або опанування повсякденними справами.

У ранньому дитинстві це може проявлятися таким чином:

  • Немовля бачить дорослого, який з’являється і зникає у грі «Я тебе бачу».
  • Малюк купає й укладає спати ляльку відповідно до своїх вечірніх обов’язків.

Радісна

Діти, зокрема малюки, краще навчаються через веселий і радісний досвід. Вони навчаються висловлювати емоції, а позитивні відчуття роблять навчання мотивуючим і захопливим. Коли немовля усміхається, посміхніться і віддзеркальте його радість навзаєм!

У ранньому дитинстві це може проявлятися так:

  • Немовлята посміхаються і сміються, коли граються в літачок.
  • Малюки радіють, збудувавши високу вежу, і знову радіють, зруйнувавши її.

Мотивуюча

Ігри і дослідження не були б такими веселими й корисними, якби завжди залишались однаковими. Випробування нових можливостей допомагає дітям експериментувати й генерувати нові ідеї. Якщо щось не вдається відразу, діти про це думають і пробують знову. Немовлята й малюки завжди повторюють дію, вивчаючи нові шляхи вирішення проблем, наприклад, повзання і ходіння.

У ранньому дитинстві це може проявлятися так:

  • Немовля стукає іграшкою по різних поверхнях, щоб видобути різні звуки.
  • Малюк обертає й перевертає форму, щоб вона підійшла до пазла.

Соціальна

Немовлята народжуються готовими до соціалізації з іншими й люблять брати участь у двосторонніх взаємодіях із дорослими, що їх виховують. Із фізичним ростом і розвитком зростають ігрові навички. Малюки зацікавлюються соціальною грою з іншими дітьми, починають краще формувати взаємини й навчаються співпрацювати з іншими. Використовуючи свою мову, що розвивається, і соціальні навички, малюки люблять ділитися ідеями з іншими; це допомагає їм мислити нестандартно й досягати нових висот.

У ранньому дитинстві це може реалізуватися таким чином:

  • Немовля копіює звуки, вираз обличчя і рухи дорослого.
  • Малюк грається й ділиться іграшками з однолітками і друзями.

Активна

Немовлята й малюки найкраще навчаються, коли мотивовані й занурені в практичні заняття. Немовлятам подобаються ігри, які стимулюють відчуття, наприклад, сенсорні ігри. Гра зацікавлює, коли діти високо мотивовані, активно навчаються і можуть бути повністю сфокусовані на завданні. Розум завжди працює: досліджує, роздумує й випробовує нові ідеї.

У ранньому дитинстві це може виявлятися в такий спосіб:

  • Немовля захоплене звуками і відчуттям дотику.
  • Малюк створює різні форми з тіста для ліплення.

Приклади практичних завдань:

До одного року: дорослий і дитина грають у «Я тебе бачу» («Ку-ку»):

  • Значуща характеристика: упізнавання обличчя дорослого й гра з людиною, із якою є зв’язок.
  • Радісна: несподіване зникнення й поява обличчя захоплює й веселить немовля.
  • Мотивуюча: коли дитина підростає, вона може шукати дорослого, заглядаючи за перешкоди; дорослі також можуть спробувати різні варіанти, наприклад, ховаючи іграшку для пошуку або практикуючи гру в хованки.
  • Соціальна: взаємодія між немовлям і дорослим; зоровий контакт і відчуття захоплення; заохочення до природнього ритму соціальної взаємодії.
  • Активна: немовлятам подобається вираз обличчя дорослого у грі, момент його появи є захопливим, на ньому немовля концентрується й тримає увагу. Також дитя може почати копіювати дії дорослого.

1-2 роки – Будівництво з кубиків з дорослим

  • Значуща: малюк може збудувати щось подібне на будинок чи міст, опираючись на власний досвід.
  • Радісна: дитина отримує задоволення від будівництва вежі, а потім штовхає її і, спостерігаючи за тим, як кубики розсипаються, захоплюється й радіє. Саме так дитина втілює креативність і презентує себе світові навколо.
  • Мотивуюча: випробування різних шляхів будівництва з кубиків (зміна форми й конструкції) чи різних способів падіння кубиків при руйнуванні конструкції.
  • Соціальна: граючи з дорослим, дитина може повідомляти свої ідеї про те, що намагається збудувати, або навчається у взаємодії, слухаючи дорослого і спостерігаючи за його діями.
  • Активна: дитина може бути повністю поглинута будівництвом фігур з кубиків – і при цьому залишатися сфокусованою на своєму завданні.

2-4 роки – Складання пазлу з однолітком або братом/сестрою

  • Значуща: зібраний пазл може бути зображенням улюбленої книги чи телевізійного героя.
  • Радісна: задоволення від завершення завдання, соціальної взаємодії та зображення героя на картинці з пазлів.
  • Мотивуюча: підібрати потрібний пазл може бути складно. Це потребуватиме розумових зусиль: який елемент обрати наступним, куди помістити, як його повернути.
  • Соціальна: складання пазлів з друзями чи однолітками надає дитині можливість практикуватися в розмові, адже потрібно спілкуватися, щоб ділитися пазлами, брати потрібний і разом закінчити спільну картину.
  • Активна: велика кількість частинок і варіантів для їх об’єднання потребує розумових зусиль, і потребуватиме ще більше, якщо ви складатимете картину командою.
This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now