Skip main navigation

Огляд: турбота про дітей дошкільного та молодшого шкільного віку

Огляд: турбота про дітей дошкільного та молодшого шкільного віку

У дітей дошкільного та молодшого шкільного віку спостерігається стрімкий розвиток соціальної, емоційної і когнітивної сфери. Зміни в житті можуть впливати на них по-різному. Це залежить від багатьох індивідуальних чинників, подій, а також від доступу до матеріальних і психологічних ресурсів. Нижче в таблиці зазначено основні лінії розвитку дітей цього віку, особливості й деякі типові наслідки змін, а також способи, в які дорослі можуть підтримувати дітей.

Основні лінії розвитку дітей Особливості розвитку дітей 4-9 років Типові наслідки змін Як дорослі можуть підтримувати дітей
Мова й емоції У дітей цього віку збільшується словниковий запас, розвивається уміння висловлювати власні почуття, прослідковується розвиток самосвідомості й усвідомлення своїх бажань і потреб. Зміни в житті можуть вплинути на розуміння нових почуттів. Діти можуть виражатися невербально, наприклад, змінюючи щоденні звички. Це можуть бути категоричні відмови або неочікувані прояви гніву. Можливість спілкуватися з дорослими може допомогти дитині усвідомити свої почуття, збільшити словниковий запас і краще розуміти себе. Якщо роздратування або інші негативні дитячі емоції сприйняти з розумінням, підтримати замість покарання, це допоможе їй справлятися зі змінами та невизначеністю.
Турбота про інших У дошкільного та молодшому шкільному віці діти розширюють своє «коло турботи»: відходять від власних почуттів, переживань і починають цікавитися іншими, уявляючи себе на їхньому місці. У період кризи та змін у молодших дітей можуть бути труднощі зі сприйняттям іншої точки зору. Старші діти більш вмотивовані на таке сприйняття і схильні надати допомогу іншим. Коли дорослий надає можливість дитині відчути і зробити свій внесок у благополуччя сім’ї, школи чи громади, це допомагає їй зрозуміти мету своєї участі. Розмови з дітьми про різний досвід сімей допомагають їм розвинути емпатію і вміння приймати точку зору іншого.
Мислення і розуміння мислення У дошкільного та молодшому шкільному віці відбувається перехід від конкретного до абстрактного мислення, що сприяє розвитку уяви. Старші діти здатні опрацьовувати більший обсяг інформації та обговорювати важливі для них питання. У період змін у дітей можуть виникати проблеми із запам’ятовуванням та концентрацією уваги. Вони можуть відволікатися й бути незібраними. Щоденні справи потребують більшого терпіння, ніж зазвичай, а значить, і підтримки дорослих. Діти можуть ставити складні запитання щодо теперішніх або майбутніх подій. Дорослі можуть підтримувати дітей, створюючи візуальні нагадування, календарі або розклади повсякденних справ і завдань. Дорослі повинні спілкуватися з дітьми – слухати їхні запитання, радити, надавати інформацію відповідно до віку і допомагати дітям зрозуміти події навколо. Підтримка дорослих допоможе дитині подолати невпевненість, тривогу, розгубленість.
Взаємини і гра Коли діти дорослішають, вони переходять від гри поруч до спільної гри. Через гру вони навчаються слухати, бути гнучкими, працювати в команді, вирішувати проблеми, приймати рішення та набувають інших соціально-емоційних навичок. У часи змін взаємини між дітьми можуть змінюватися. Зміни можуть впливати на появу відчуття самотності і обмежених можливостей соціальної взаємодії. У період кризи діти можуть демонструвати недоречну для даної ситуації поведінку. Дорослі повинні підтримувати дітей, беручи участь у спільній грі, вибудовуючи таким чином взаємини. Дітям необхідна щоденна взаємодія, зв’язок з батьками, які створюють можливості переживати почуття через гру.

Соціально-емоційне навчання і гра

Гра – це ефективний спосіб підтримати соціально-емоційний розвиток дитини. Гра є способом зрозуміти власний досвід, виразити і виплеснути емоції та дати вихід нервовій напрузі. У цьому віці п’ять характеристик гри (значуща, радісна, мотивуюча, соціальна, активна) мають свої особливості. Фасилітуючи вправи з соціально-емоційного навчання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, важливо враховувати наступні рекомендації:

  • робіть вправу ігровою;
  • орієнтуйтеся на навички дітей;
  • давайте чіткі і зрозумілі пояснення дітям;
  • будьте уважними до особливих потреб дітей;
  • пов’язуйте взаємодію з реальним життям;
  • хваліть дитину за успіхи.
This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now