Skip main navigation

Огляд курсу

Огляд курсу

Сподіваємося, що наше співробітництво було плідним і спонукало вас обміркувати прийоми й методи роботи з дітьми та допомогло згенерувати нові ідеї. Зверніть увагу на те, що матеріали курсу перебувають у вільному доступі й ними можна скористатися в зручний вам час.

Перейдімо до огляду.

Опрацьовуючи завдання другого тижня, ми ознайомилися з дослідженнями про роль гри, її вплив на розвиток і навчання дітей, формування соціально-емоційних навичок і зробили це практично через гру; дізналися про п’ять характеристик гри (значущу, радісну, соціальну, мотивуючу, активну), що ґрунтуються на наукових дослідженнях про умови, за яких діти навчаються найкраще.

Із навчального модуля третього тижня ви дізналися про психічне здоров’я й психосоціальну підтримку (MHPSS), а також про соціально-емоційне навчання (SEL).

Було зазначено, що кризові ситуації можуть мати негативні наслідки, але соціальна підтримка сприяє виробленню стійкості.

Ми досліджували й практикували ігрові стратегії сприяння і запобігання, включаючи практики усвідомленості, створення карти соціальної підтримки, а також глибше зрозуміли поняття стресу і з’ясували роль служб підтримки.

Навчальний матеріал четвертого тижня був побудований на тому, як зміни і періоди криз можуть впливати на розвиток дитини. Ми створили власні “хмари змін” для того, щоб краще зрозуміти ці явища. Також з’ясували, як діти реагують на зміни, наскільки їм важливо бути почутими, мати відчуття стабільності і передбачуваності. Ви мали змогу створити власні ігрові вправи, дізналися про роль дорослих у період змін, а також про те, як підтримати дітей у навчанні через гру.

Темою 5-го тижня навчання стало наше благополуччя. Дослідження підтверджують, що психічне здоров’я й благополуччя важливі для життя як дорослого, так і дитини. Проаналізувавши природу власного стресу, ми практикували низку різних стратегій: усвідомленість, метод вирішення проблем «зупинись-подумай-рухайся». Потім ви мали можливість створити план допомоги самому собі.

Протягом шостого тижня курсу ми зосередилися на особливостях розвитку дитини в ранньому віці – від народження до трьох років. Дізналися, як розвивається мозок і як це впливає на соціально-емоційний розвиток: прив’язаність і стосунки, мову й спілкування, вираження емоцій, соціальні й ігрові взаємодії; як стрес або зміни можуть вплинути на дитину і якою важливою в цей час буде підтримка дорослих. Протягом тижня ми грали і дізнавалися про п’ять характеристик навчання через гру. У підсумку з’ясували, що таке соціально-емоційне навчання, з яких основних компонентів воно складається, розробили власні ігрові вправи для соціально-емоційного розвитку.

Ми більше дізналися про дошкільний і молодший шкільний вік (від чотирьох до дев’яти років) упродовж опрацювання матеріалів сьомого тижня. З’ясували, що існує чотири основні лінії розвитку у цьому віці: мова й емоції, турбота про інших, мислення і розуміння, взаємини й гра. Кризові періоди й зміни можуть вплинути на дітей, і їхніми проявами можуть стати зриви й регресії. Однак ми, як дорослі, можемо підтримати дітей і допомогти їм справлятися з негараздами. Ми також дослідили роль дорослих для цієї вікової групи дітей. Потім побачили, як п’ять характеристик навчання через гру проявляються у практичних вправах та завданнях для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Ми також познайомилися з найкращими практичними напрацюваннями для соціально-емоційного навчання і створили власний досвід.

Особливостям розвитку людини в підлітковому віці було присвячено восьмий тиждень навчання. Було названо головні потреби дітей цього віку: виділитися, уписатися, відповідати очікуванням однолітків, керувати емоціями. Із матеріалів дізналися, що підлітки дуже вразливі до кризових ситуацій, але ми можемо підтримати їх: цінності й переконання особливо важливі для цієї вікової групи. Ми дізналися, як покращити наші навички фасилітації саме у цій віковій групі і почули поради від експертів з цього приводу. Ми окреслили 5 характеристик навчання через гру для підлітків, що можуть допомогти визначити наступні кроки, щоб створити ігрове соціально-емоційне навчання для них, з метою розвитку їхньої стійкості і здатності справлятися зі змінами в житті. Сподіваємося, що ігрові вправи для соціально-емоційного навчання, які виконували та створювали в цьому модулі, ви застосуєте на практиці разом із дітьми!

This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now