Skip main navigation

Γρίπη

Τι είναι η γρίπη και γιατί έχει σημασία στις φυλακές; Διαβάστε εδώ για να μάθετε.
Ο ιός της γρίπης βάφεται και εξετάζεται στο μικροσκόπιο.
Η γρίπη, που συνήθως αναφέρεται ως γρίπη, είναι μια ασθένεια η οποία είναι συνήθως πιο διαδεδομένη το χειμώνα.

Μπορεί να κυμαίνεται από ήπια συμπτώματα γρίπης, όπως βήχας, πονοκέφαλοι και ρίγη, έως θανατηφόρα πνευμονία, ανάλογα με το άτομο που νοσεί. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ασθένεια που επιβαρύνει τα εθνικά συστήματα υγείας παγκοσμίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστούν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε όσους είναι πιο ευάλωτοι στα σοβαρά συμπτώματα της γρίπης, προκειμένου να προστατευτούν.

Η γρίπη είναι ένας ιός που μεταβάλλεται συνεχώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο κάθε χρόνο, καθώς το εμβόλιο αυτό αλλάζει κάθε χρόνο για να προστατεύει από τα στελέχη που προβλέπεται να κυκλοφορήσουν κατά την περίοδο της γρίπης εκείνης της χρονιάς. Οι φυλακές είναι ένα περιβάλλον όπου η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυλακές είναι συνήθως πολυσύχναστες χωρίς πολύ εξαερισμό ή καθαρό αέρα. Επίσης, οι άνθρωποι που ζουν σε φυλακές είναι συχνά πιο πιθανό να έχουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη λόγω της ηλικίας τους ή των υποκείμενων καταστάσεων υγείας.

Η ασθένεια

Γρίπη

Πώς αισθάνεστε;

Οι άνθρωποι που έχουν γρίπη μπορεί να έχουν ξαφνική υψηλή θερμοκρασία, πόνο στο σώμα, να αισθάνονται κουρασμένοι ή εξαντλημένοι, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, δυσκολία στον ύπνο και απώλεια όρεξης, διάρροια ή πόνο στην κοιλιά, αίσθημα αδιαθεσίας και αδιαθεσία.

Πώς είναι η σοβαρή ασθένεια;

Οι άνθρωποι που είναι πολύ άρρωστοι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν. Η γρίπη ευθύνεται για 290 000 έως 650 000 θανάτους κάθε χρόνο.

Πώς εξαπλώνεται;

Η γρίπη μεταδίδεται μέσω της επαφής με το βήχα και το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου. Ο ιός της γρίπης μπορεί να ζήσει σε επιφάνειες και χέρια για 24 ώρες. Τα μολυσμένα άτομα μπορούν να αποφύγουν τη μετάδοσή του πλένοντας τα χέρια τους και καλύπτοντας το στόμα τους με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν.

Άνθρωπος φτερνίζεται, δείχνοντας τον ψεκασμό σάλιου καθώς φτερνίζεται.

Ποιος κινδυνεύει να νοσήσει;

Όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν γρίπη, αλλά ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γιατί έχει σημασία στις φυλακές;

Λόγω των στενών συνθηκών διαβίωσης (όπως η κοινή χρήση κελιών) και του κακού εξαερισμού στις φυλακές, οι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη, μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα στις φυλακές. Όταν τα μέλη του προσωπικού αρρωσταίνουν τους χειμερινούς μήνες από γρίπη, τα μέλη του προσωπικού πρέπει να πάρουν άδεια από την εργασία τους, γεγονός που αυξάνει την πίεση στους υπόλοιπους συναδέλφους για την ασφαλή λειτουργία της φυλακής.

Ποια εμβόλια υπάρχουν κατά της γρίπης;

Το εμβόλιο κατά της γρίπης αλλάζει κάθε χρόνο. Υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι τύποι εμβολίων κατά της γρίπης. Το ποιο εμβόλιο χορηγείται εξαρτάται από την ηλικία και τις τρέχουσες συστάσεις. Μπορεί να χορηγηθεί ως ένεση ή, σπανιότερα, ως σπρέι στη μύτη.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού διαφέρει κάθε χρόνο ανάλογα με τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν, αλλά γενικά κυμαίνεται γύρω στο 50%. Απαιτείται μία δόση εμβολίου κατά της γρίπης σε ετήσια βάση.

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο;

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο. Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο που εισήλθε η βελόνα, ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία και μυϊκούς πόνους.

Το γνωρίζατε;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διατυπώνει κάθε χρόνο συστάσεις για τα στελέχη που πρέπει να περιλαμβάνονται στο εμβόλιο κατά της γρίπης με βάση τις συμβουλές μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που αναλύουν συνεχώς τη δραστηριότητα της γρίπης και παρακολουθούν τις διάφορες χειμερινές περιόδους γρίπης σε όλο τον κόσμο.

This article is from the free online

Prison Health: Vaccinations for People Working and Living in Prisons (Vaccine Trained Staff) - Cyprus

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now