Skip main navigation

COVID-19

Τι είναι το COVID-19 και γιατί έχει σημασία στις φυλακές; Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε.
Ο ιός SARS-CoV-2 (COVID-19) σε μικροσκόπιο.
Το COVID-19 είναι μια ασθένεια που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2019.

Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε μια παγκόσμια πανδημία που οδήγησε πολλές χώρες σε αδιέξοδο, καθώς οι άνθρωποι έπρεπε να μείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν κοινωνικά από τους άλλους. Τα εμβόλια που είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των σοβαρών μορφών της νόσου αναπτύχθηκαν γρήγορα από τους επιστήμονες παντού και επέτρεψαν στον κόσμο να “επιστρέψει στην κανονικότητα” ως επί το πλείστον.

Το COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα στις φυλακές λόγω των συνθηκών συνωστισμού και του κακού εξαερισμού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρείται υψηλό επίπεδο προστασίας στις φυλακές.

Η ασθένεια

COVID-19

Πώς αισθάνεστε;

Τα άτομα που έχουν COVID-19 μπορεί να έχουν υψηλή θερμοκρασία, βήχα, πονόλαιμο και πονοκέφαλο, να αισθάνονται κουρασμένα, να έχουν πόνους στο σώμα τους ή να χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης.

Πώς είναι η σοβαρή ασθένεια;

Τα άτομα που νοσούν πολύ από το COVID-19 μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, απώλεια λόγου ή κινητικότητας ή σύγχυση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από το COVID-19. Μια μακροχρόνια επιπλοκή του COVID-19 είναι το μακροχρόνιο COVID, το οποίο περιλαμβάνει συμπτώματα όπως δύσπνοια, “εγκεφαλική ομίχλη” και κόπωση.

Άνδρας ιατρός που φοράει ΜΑΠ: ασπίδα προσώπου, ποδόγυρο και ιατρική μάσκα προσώπου.

Πώς εξαπλώνεται;

Το COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με τον βήχα ή το φτέρνισμα μολυσμένων ατόμων και από την παραμονή σε κλειστούς χώρους με μολυσμένο άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποιος κινδυνεύει να κολλήσει; Όλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από το COVID-19, αλλά ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης ή καρδιακά προβλήματα.

Γιατί έχει σημασία στις φυλακές;

Λόγω των στενών συνθηκών διαβίωσης (όπως η κοινή χρήση κελιών) και του κακού εξαερισμού στις φυλακές, οι λοιμώξεις που εξαπλώνονται μέσω του αέρα, όπως το COVID-19, μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα στις φυλακές. Όταν τα μέλη του προσωπικού αρρωσταίνουν τους χειμερινούς μήνες από COVID-19, τα μέλη του προσωπικού πρέπει να πάρουν άδεια από την εργασία τους, γεγονός που αυξάνει την πίεση στους υπόλοιπους συναδέλφους για την ασφαλή λειτουργία της φυλακής.

Ποια εμβόλια υπάρχουν κατά του COVID-19;

Πολλά διαφορετικά εμβόλια COVID-19 έχουν αναπτυχθεί και έχουν λάβει άδεια χρήσης, και διαφορετικά εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες χώρες.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ποικίλλει μεταξύ των τύπων εμβολίων και εξαρτάται από το ποια παραλλαγή του COVID-19 κυκλοφορεί. Τα εμβόλια COVID-19 είναι μεταξύ 70% – 100% αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσου ή νοσηλείας. Ωστόσο, η ανοσία από το εμβόλιο δεν είναι μακράς διάρκειας και πρέπει να ενισχύεται με αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου.

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο;

Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα, σκληρότητα ή πρήξιμο στο σημείο που εισήλθε η βελόνα, αίσθημα κόπωσης, πονοκεφάλους, πόνους, ήπια συμπτώματα γρίπης. Πιο σοβαρές ή μακροχρόνιες παρενέργειες στα εμβόλια COVID-19 είναι πιθανές αλλά εξαιρετικά σπάνιες.

Το γνωρίζατε;
Ο COVID-19 έχει δύο χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν στην πρόκληση πανδημίας: είναι πολύ μεταδοτικός και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι εξαπλώνεται γρήγορα στον πληθυσμό και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή ασθένεια ή θάνατο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατευτούμε από την ασθένεια.

This article is from the free online

Prison Health: Vaccinations for People Working and Living in Prisons (Vaccine Trained Staff) - Cyprus

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now