Skip main navigation

Gripa

Ce este gripa și de ce este importantă pentru penitenciare? Citiți aici pentru a afla.
Virusul gripal colorat și vizualizat la microscop.

Gripa, este o boală care se răspândește cel mai mult iarna.

Aceasta poate varia de la simptome ușoare de gripă, cum ar fi tuse, dureri de cap și frisoane, până la pneumonie fatală, în funcție de persoana care se îmbolnăvește. Este o boală foarte importantă, care exercită o presiune uriașă asupra sistemelor naționale de sănătate din întreaga lume în lunile de iarnă. Ca atare, este foarte important să se asigure rate ridicate de vaccinare în cazul celor mai vulnerabili la simptomele severe ale gripei, pentru a-i proteja.

Gripa este un virus care se schimbă în mod constant. Acesta este motivul pentru care trebuie să primim un vaccin diferit în fiecare an, deoarece acest vaccin este modificat în fiecare an pentru a ne proteja împotriva tulpinilor care se preconizează că vor circula în sezonul gripal din acel an. Penitenciarele sunt un mediu în care gripa se poate răspândi foarte ușor. Acest lucru se datorează faptului că penitenciarele sunt de obicei aglomerate, fără prea multă ventilație sau aer proaspăt. De asemenea, persoanele care se află în penitenciare sunt adesea mai predispuse la complicații grave din cauza gripei, din cauza vârstei sau a condițiilor de sănătate precare.

Boala:

Gripa

Cum se manifestă?

Persoanele care au gripă pot avea o temperatură ridicată bruscă, dureri de corp, se simt obosite sau epuizate, tuse uscată, dureri în gât, dureri de cap, dificultăți de somn și pierderea poftei de mâncare, diaree sau dureri de burtă, senzație de rău și stare de rău.

Cum se manifestă o boală gravă?

Persoanele care sunt foarte bolnave pot dezvolta pneumonie și pot muri. Gripa este responsabilă pentru 290 000 până la 650 000 de decese în fiecare an.

Cum se răspândește?

Gripa se răspândește prin contactul cu tusea și strănutul unei persoane infectate. Virusul gripal poate trăi pe suprafețe și pe mâini timp de 24 de ore. Persoanele infectate pot evita răspândirea acestuia spălându-se pe mâini și acoperindu-și gura cu un șervețel atunci când tușesc.

Cine este expus riscului de a se îmbolnăvi?

Toată lumea riscă să se îmbolnăvească de gripă, dar unele persoane sunt mai expuse riscului de complicații grave, cum ar fi adulții în vârstă, copiii mici, persoanele cu afecțiuni de lungă durată sau cu un sistem imunitar slab.

De ce este relevant în penitenciare?

Din cauza condițiilor de detenție restrânse (cum ar fi folosirea în comun a celulelor) și a ventilației proaste din penitenciare, infecțiile care se răspândesc prin aer, cum ar fi gripa, se pot răspândi foarte repede în penitenciare. Atunci când membrii personalului se îmbolnăvesc în lunile de iarnă din cauza gripei, aceștia trebuie să își ia concediu de odihnă, ceea ce sporește presiunea asupra colegilor rămași pentru a gestiona penitenciarul în condiții de siguranță.

Ce vaccinuri există împotriva gripei?

Vaccinul antigripal se schimbă în fiecare an. Sunt disponibile mai multe tipuri diferite de vaccin antigripal. Vaccinul care se administrează depinde de vârstă și de recomandările actuale. Acesta poate fi administrat sub formă de injecție sau, mai rar, sub formă de spray în nas.

Cât de eficient este vaccinul?

Eficacitatea vaccinării diferă în fiecare an, în funcție de tulpinile de gripă care circulă, dar în general este de aproximativ 50%. Este necesară o doză de vaccin antigripal pe an.

Cât de sigur este vaccinul?

Vaccinul antigripal este un vaccin foarte sigur. Printre efectele secundare frecvente se numără durerea în locul unde a fost introdus acul, o temperatură ușor crescută și dureri musculare.

Știați că?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă în fiecare an tulpinile care trebuie incluse în vaccinul antigripal, în urma recomandărilor unui grup internațional de experți care analizează în mod constant activitatea antigripală și monitorizează diferitele sezoane de gripă de iarnă din întreaga lume.
This article is from the free online

Sănătatea în penitenciare: Vaccinarea persoanelor care lucrează și locuiesc în penitenciare (personal instruit în domeniul vaccinării) - Moldova

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now