Skip main navigation

Hepatita B

Ce este hepatita B și de ce este importantă în penitenciare? Citiți acest articol pentru a afla.

Infecția cu hepatita B poate provoca cancer la ficat. Hepatita B se transmite prin contactul cu fluidele corporale, cum ar fi sângele, și în timpul sexului neprotejat. Nu este o infecție foarte frecventă în comunitate, însă este mult mai frecventă în penitenciare.

Hepatita B este o boală foarte gravă, care poate duce la probleme hepatice care pun viața în pericol, cum ar fi cancerul hepatic sau insuficiența hepatică. Este foarte important ca personalul penitenciar să știe cum să se protejeze de hepatita B și cum să prevină o eventuală infectare în penitenciare.

Boala:

Boala virală a ficatului și, în unele cazuri, cancer de ficat. Virală înseamnă că este cauzată de un virus.

Cum se manifestă?

Persoanele care sunt infectate cu hepatita B pot avea temperatură ridicată, oboseală, dureri în zona burții, senzație de rău, îngălbenirea pielii și a ochilor și pete de piele ridicate și mâncărimi. Unele persoane infectate nu prezintă niciun simptom.

Cum se manifestă boala severă?

Persoanele care sunt infectate cu hepatita B pentru o perioadă lungă de timp fără tratament pot evolua spre cancer de ficat fatal sau insuficiență hepatică. Se estimează că hepatita B a provocat 820.000 de decese la nivel mondial în 2019.

Cum se răspândește?

Hepatita B se poate răspândi prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate. Aceasta poate include sexul vaginal, anal sau oral neprotejat, injectarea de droguri folosind ace comune sau nesterile, rănirea cu un ac folosit sau cu un alt obiect infectat, efectuarea unui tatuaj sau a unui piercing cu echipament nesterilizat sau contactul expres cu sânge sau salivă.

Cine este expus riscului de a se îmbolnăvi?

Persoanele care suferă de boli hepatice sau renale, persoanele seropozitive, persoanele care lucrează sau trăiesc într-un mediu cu risc sporit, cum ar fi un penitenciar, și persoanele care au obiceiuri cu risc ridicat, cum ar fi consumatorii frecvenți de droguri sau persoanele care lucrează în industria sexului, sunt mai expuse riscului de a fi infectate cu hepatita B.

De ce este relevantă în penitenciare?

Aspecte pe care le întâlnim mai des în rândul populației penitenciare, cum ar fi HIV pozitiv, utilizarea de ace comune sau nesigure sau sexul neprotejat, cresc, de asemenea, riscul de a fi infectat cu hepatita B. În cadrul penitenciarelor, oamenii pot folosi ace comune pentru consumul de droguri sau pentru tatuaje, sau pot avea relații sexuale neprotejate, ceea ce sporește și mai mult răspândirea hepatitei B. Studiile indică faptul că infecția cronică cu hepatita B este de până la zece ori mai mare în penitenciare decât în comunitatea generală. Incidentele din penitenciare pot expune, de asemenea, persoanele care stau în penitenciar și personalul penitenciarului la infecția cu hepatita B, cum ar fi contactul cu fecalele persoanelor infectate sau încăierările în care ar putea exista un contact cu sângele sau saliva unei persoane infectate (de exemplu, prin mușcături).

Cât de eficient este vaccinul?

Vaccinarea este foarte eficientă împotriva hepatitei B și oferă o protecție de 98 – 100% împotriva infecției. Calendarul de vaccinare necesită, de obicei, trei doze pentru a fi complet.

Cât de sigur este vaccinul?

Vaccinul împotriva hepatitei B este un vaccin foarte sigur. Efectele secundare frecvente includ dureri, roșeață și umflături ale brațului unde a fost administrată injecția, dureri de cap sau febră. Efectele secundare grave, cum ar fi anafilaxia, sunt incredibil de rare, aproximativ 1 la 1 milion.

Știați că?
Toate schemele de vaccinare pentru hepatita B necesită trei doze și pot fi standard sau accelerate. Din cauza fluctuației mari a populației penitenciare, programul accelerat, în care dozele de rapel ale vaccinului sunt administrate la intervale mai scurte, este adesea utilizat în penitenciare. Acesta este mai eficient, deoarece înseamnă că este mai probabil ca persoanele să finalizeze cursul complet de vaccinare înainte de a părăsi penitenciarul și să fie protejate împotriva hepatitei B.
This article is from the free online

Sănătatea în penitenciare: Vaccinarea persoanelor care lucrează și locuiesc în penitenciare (personal neinstruit în domeniul vaccinării) - Moldova

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now