Skip main navigation

HPV

Ce este HPV și de ce este important pentru penitenciare? Citiți acest articol pentru a afla.
Celule afectate de HPV observate la microscop.

Papilomavirusul uman, cunoscut sub numele de HPV, este o infecție cu transmitere sexuală care poate avea complicații foarte grave, inclusiv cancer.

Deoarece este nevoie de mult timp pentru a se transforma în cancer și adesea nu provoacă niciun simptom între timp, vaccinarea este esențială pentru a se asigura că oamenii sunt protejați de această boală. Alte măsuri de precauție, cum ar fi folosirea protecției în timpul actului sexual și testarea periodică pentru depistarea HPV prin frotiuri cervicale, sunt, de asemenea, esențiale pentru prevenirea bolii.

Boala:

Negii genitali și/sau cancerul.

Cum se manifestă?

Persoanele care sunt infectate cu HPV ar putea avea negii genitali sau de piele, dar oamenii pot, de asemenea, să nu aibă niciun simptom, astfel încât să nu știe că sunt infectați.

Cum se manifestă boala gravă?

Persoanele infectate cu anumite tipuri de HPV timp îndelungat, fără tratament, pot dezvolta cancer de col uterin, cancer de penis, cancer de cap și gât și cancer anal. Aproximativ 99% din toate cancerele de col uterin sunt cauzate de HPV.

Cum se răspândește?

HPV este incredibil de frecvent – majoritatea persoanelor din populația nevaccinată vor contracta un anumit tip de HPV în cursul vieții lor. Acesta se răspândește prin contactul de la piele la piele din zona genitală, inclusiv prin sexul cu penetrare și cel oral.

Cine este expus riscului de a se îmbolnăvi?

Persoanele care au un sistem imunitar slab sau care sunt seropozitive prezintă un risc mai mare de infectare cu HPV, precum și persoanele care au obiceiuri cu risc ridicat, cum ar fi parteneri sexuali multipli.

De ce este relevantă în penitenciare?

Studii anterioare au constatat că ratele de cancer de col uterin sunt de aproximativ 100 de ori mai mari în penitenciare decât în comunitatea generală. Factorii de risc pentru infecția cu HPV se suprapun cu factorii de risc pentru încarcerare (comportamente cu risc ridicat, cum ar fi faptul de a avea mai mulți parteneri sexuali, de a fi seropozitiv, de a fuma). În plus, programele naționale de screening HPV, care pot detecta HPV înainte ca acesta să provoace cancer, nu sunt adesea disponibile pentru femeile care se află în penitenciare.

Cât de eficient este vaccinul?

Vaccinarea este 99% eficientă în prevenirea cancerului de col uterin și a modificărilor celulare care ar putea duce la apariția unor tipuri de cancer, precum și a negilor genitali. Programul de vaccinare poate necesita între una și trei doze, în funcție de țara dumneavoastră.

Cât de sigur este vaccinul?

Vaccinul HPV este un vaccin foarte sigur. Efectele secundare frecvente includ durere în locul în care a fost introdus acul, o temperatură ușor crescută și o durere de cap. Efectele secundare grave includ urticarie și dificultăți de respirație și sunt rare (aproximativ 1 la 10.000).

Știați că?
Există peste 100 de tulpini diferite ale virusului HPV. Unele dintre acestea provoacă negii genitale, altele negii de piele, iar altele sunt legate de cancer. Unele nu provoacă nicio boală.
This article is from the free online

Sănătatea în penitenciare: Vaccinarea persoanelor care lucrează și locuiesc în penitenciare (personal neinstruit în domeniul vaccinării) - Moldova

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now