Skip main navigation

COVID-19

Ce este COVID-19 și de ce este important pentru penitenciare? Citiți acest articol pentru a afla.
Virusul SARS-CoV-2 (COVID-19) vizualizat la microscop.

COVID-19 este o boală care a apărut pentru prima dată în 2019.

Aceasta a continuat să se răspândească în întreaga lume și să provoace o pandemie globală care a dus la paralizarea multor țări, deoarece oamenii au fost nevoiți să rămână în casele lor și să se distanțeze social de ceilalți. Vaccinurile care sunt foarte eficiente împotriva formelor severe ale bolii au fost dezvoltate rapid de oamenii de știință de pretutindeni și au permis lumii să revină “la normal” în cea mai mare parte.

COVID-19 se poate răspândi foarte ușor în penitenciare, din cauza condițiilor de trai supraaglomerate și a ventilației deficitare. Prin urmare, este important să se mențină un nivel ridicat de protecție în penitenciare.

Boala:

COVID-19

Cum se manifestă?

Persoanele care suferă de COVID-19 pot avea temperatură ridicată, tuse, dureri de gât și de cap, se pot simți obosite, au dureri în corp sau își pot pierde simțul gustului sau al mirosului.

Cum se manifestă boala gravă?

Persoanele care se îmbolnăvesc foarte grav de COVID-19 pot avea dificultăți de respirație, dificultăți de respirație, dureri în piept, pierderea vorbirii sau a mobilității sau pot fi confuze. În aceste cazuri, oamenii pot muri din cauza COVID-19. O complicație pe termen lung a COVID-19 este COVID pe termen lung, care include simptome precum dificultăți de respirație, “ceață cerebrală” și oboseală.

Cum se răspândește?

COVID-19 se poate răspândi prin contactul cu tusea sau strănutul persoanelor infectate și prin prezența în spații închise cu o persoană infectată pentru o perioadă lungă de timp. Cine este expus riscului de a se îmbolnăvi? Toată lumea riscă să se îmbolnăvească de COVID-19, dar unele persoane prezintă un risc mai mare de complicații grave, cum ar fi adulții în vârstă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit și persoanele cu afecțiuni precum diabetul sau probleme cardiace.

De ce este relevant în penitenciare?

Din cauza condițiilor de cazare foarte apropiate (cum ar fi folosirea în comun a celulelor) și a ventilației slabe din penitenciare, infecțiile care se răspândesc prin aer, cum ar fi COVID-19, se pot răspândi foarte repede în penitenciare. Atunci când membrii personalului se îmbolnăvesc în lunile de iarnă de COVID-19, aceștia trebuie să își ia concediu de odihnă, ceea ce sporește presiunea asupra colegilor rămași pentru a gestiona penitenciarul în condiții de siguranță.

Ce vaccinuri există împotriva COVID-19?

Mai multe vaccinuri diferite împotriva COVID-19 au fost dezvoltate și autorizate pentru utilizare, iar în diferite țări au fost utilizate vaccinuri diferite.

Cât de eficient este vaccinul?

Eficacitatea vaccinării variază între tipurile de vaccin și depinde de varianta COVID-19 care circulă. Vaccinurile COVID-19 au o eficacitate cuprinsă între 70% și 100% în ceea ce privește prevenirea îmbolnăvirilor grave sau a spitalizării. Cu toate acestea, imunitatea obținută în urma vaccinului nu este de lungă durată și trebuie stimulată cu doze de rapel ale vaccinului.

Cât de sigur este vaccinul?

Efectele secundare frecvente includ roșeață, duritate sau umflături în locul în care a fost introdus acul, senzație de oboseală, dureri de cap, dureri, simptome ușoare asemănătoare gripei. Efecte secundare mai grave sau de lungă durată la vaccinurile COVID-19 sunt posibile, dar extrem de rare.

Știați că?
COVID-19 are două caracteristici care au dus la producerea unei pandemii: este foarte transmisibilă și poate provoca boli foarte grave. Acest lucru înseamnă că se răspândește rapid în rândul populației și poate duce la boli foarte grave sau la deces, de aceea este foarte important să ne protejăm de această boală.
This article is from the free online

Sănătatea în penitenciare: Vaccinarea persoanelor care lucrează și locuiesc în penitenciare (personal neinstruit în domeniul vaccinării) - Moldova

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now