Skip main navigation

De ce este importantă vaccinarea în penitenciare?

Aici vom afla de ce este atât de important să țineți cont de bolile infecțioase dacă lucrați sau locuiți într-un penitenciar.
Colaj de fotografii cu personalul din penitenciare care afișează pancarte pe care scrie

Poate ați observat o suprapunere semnificativă între acești factori.

Aceasta înseamnă că aceste circumstanțe sau condiții sunt prezente atât înainte ca persoanele să ajungă în penitenciar, cât și în timpul detenției, uneori din motive diferite.

Diagram with overlap of risk factors to infection before and during prison

Toate aceste comportamente și circumstanțe despre care tocmai am aflat ne ajută să explicăm de ce persoanele care se află în penitenciare sunt mai expuse riscului de a fi infectate. Toți acești factori puși împreună face ca, în mod obișnuit, să existe în orice moment multe boli infecțioase care circulă prin penitenciare.

Acest lucru înseamnă că personalul penitenciar, precum și persoanele care stau în penitenciare, sunt mai expuse riscului de a intra în contact cu boli infecțioase decât persoanele care nu se află sau nu lucrează în penitenciare.

Împreună cu creșterea riscului de boli infecțioase, crește și riscul de transmitere a bolilor infecțioase altora. Bolile infecțioase se pot răspândi în două moduri prin intermediul personalului penitenciarului: în afara penitenciarului și în penitenciar.

Cum are loc transmiterea în afara penitenciarului?

Pe lângă riscul de a intra ei înșiși în contact cu o boală infecțioasă, personalul penitenciarului riscă să transmită aceste boli în comunitate, în special familiei sau prietenilor apropiați, dar și comunității în general.

Mai jos este o reprezentare a unui membru al personalului penitenciar care intră în contact cu persoane care se află în penitenciar și care sunt infectate (în roz). Aceste persoane infectează alte persoane care se află în penitenciar și personalul penitenciarului. Personalul penitenciarului părăsește apoi penitenciarul, se duce acasă la familia sau la apropiați și le transmite această boală.

Cum are loc transmiterea în penitenciare?

Bolile infecțioase se răspândesc, de asemenea, în sens invers. Persoanele care intră în penitenciar (personalul, vizitatorii sau persoanele nou-încarcerate) pot aduce în penitenciare infecții din comunitate. După cum am văzut, penitenciarele sunt medii închise în care infecția se răspândește cu ușurință, prin urmare, uneori, un singur caz poate duce rapid la un focar mare.

Diagram showing how prison staff can transmit infectious diseases from their household into prisons

De asemenea, am văzut că persoanele care se află în penitenciare suferă adesea de afecțiuni de sănătate preexistente, în cazul acesta, acestea ar putea să se îmbolnăvească foarte grav atunci când sunt infectate.

Cum poate vaccinarea proteja penitenciarele?

Am văzut de ce bolile infecțioase au o probabilitate mai mare de a se manifesta în penitenciare și cum acest lucru poate pune în pericol viața personalului penitenciarului, a persoanelor care se află în penitenciare, atât a rudelor acestora, cât și a comunității în general.

Multe boli infecțioase pot fi acum prevenite prin vaccinuri. Vaccinarea poate ajuta la evitarea unei boli grave în cazul în care o persoană este infectată; de asemenea, reduce probabilitatea ca aceasta să transmită o boală altor persoane din jurul său.

Dacă luăm exemplul anterior al personalului penitenciar care se infectează și își îmbolnăvește familia atunci când se întoarce acasă, în acest caz, în ciuda faptului că a fost expus la o boală în timpul muncii sale în penitenciar, personalul nu se infectează și nu transmite boala familiei sale. Acest lucru se datorează faptului că sunt vaccinați și deci protejați împotriva bolii.

Diagram showing how prison staff do not transmit infectious diseases to or from their household into or out of prisons if they are vaccinated

Observați cum nu numai că personalul penitenciarului nu se infectează pentru că este vaccinat, dar și alte persoane care se află în penitenciar pot să se protejeze de îmbolnăvire pentru că sunt și ele vaccinate. Acest lucru înseamnă că, în general, vor fi mai puține infecții în penitenciare, ceea ce înseamnă că, în ansamblu, persoanele care stau și lucrează în penitenciare vor fi mai sănătoase și mai puțin susceptibile de a se îmbolnăvi.

De asemenea, observați că o parte din familia unor membri ai personalului penitenciarei nu sunt protejați prin vaccinare. Acest lucru s-ar putea datora faptului că sistemele lor imunitare nu sunt suficient de puternice pentru a se vaccina. De exemplu, persoanele care suferă de anumite tipuri de cancer nu pot fi vaccinate, sau bebelușii foarte mici ar putea fi prea mici pentru a fi vaccinați. Cu toate acestea, deoarece membrul personalului penitenciarului este vaccinat, acesta nu transmite nici o boală familiei sale.

Haideți să aflăm de ce unii angajați din penitenciare aleg să se vaccineze:

This article is from the free online

Sănătatea în penitenciare: Vaccinarea persoanelor care lucrează și locuiesc în penitenciare (personal neinstruit în domeniul vaccinării) - Moldova

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now