Skip main navigation

Zece date cheie despre vaccinuri

Mai jos sunt prezentate zece date cheie despre vaccinare, de care trebuie să țineți cont atunci când vorbiți despre vaccinare.
Un om de știință se uită prin microscop la niște celule.

Mai jos sunt prezentate zece informații cheie despre vaccinare, de care trebuie să țineți cont atunci când vorbiți despre vaccinare.

1. Vaccinarea ajută la salvarea de vieți.

Variola a fost una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute de omenire și a provocat milioane de decese înainte de a fi creată vaccina. Se crede că aceasta a existat timp de cel puțin 3000 de ani. Din 1980, datorită vaccinării, variola nu mai există.

2. Vaccinarea îi poate proteja pe cei din jur, dar și pe dumneavoastră.

Unele persoane au un sistem imunitar mai slab, de exemplu din cauza tratamentului împotriva cancerului sau a HIV. Aceștia sunt mai expuși riscului de infectare și de boli grave în cazul în care sunt infectați. Vaccinându-vă, puteți opri răspândirea bolilor în comunitate și le puteți salva viața.

3. Vaccinările pot fi aproape întotdeauna recuperate dacă au fost omise în copilărie.

Programele de vaccinare sunt importante; copiii sunt adesea expuși riscului de a suferi consecințe grave din cauza bolilor infecțioase, așa că este important să dobândească imunitate la acestea din timp prin vaccinare. Cu toate acestea, aproape niciodată nu este prea târziu pentru a primi vaccinuri.

4. Vaccinurile ne oferă o modalitate sigură de a obține imunitate la boli..

Imunitatea la boli poate fi obținută, de asemenea, prin infectare, îmbolnăvire și vindecare – cu toate acestea, riscul de consecințe grave este mult mai mare dacă vă îmbolnăviți decât dacă vă vaccinați.

5. Vaccinurile sunt foarte importante la gravide.

Vaccinarea în timpul sarcinii este importantă pentru a împiedica infectarea fătului cu anumite boli. Infecțiile din timpul sarcinii pot duce la complicații pe viață pentru copii atunci când aceștia se nasc. De asemenea, gravidele pot fi expuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de boli precum COVID-19 sau gripa.

6. Programele de vaccinare ocupă, în medie, aproximativ 0,1% din capacitatea unui copil de a face față agenților patogeni.

În medie, copiii pot crea răspunsuri imune la aproximativ 10.000 de molecule patogene diferite; un program normal de vaccinare în copilărie presupune expunerea la aproximativ 126.

7. Vaccinările sunt disponibile de mult timp.

Primul vaccin a fost descoperit în 1796. De atunci, vaccinurile au suferit schimbări revoluționare în ceea ce privește dezvoltarea și testarea lor. În prezent, cel puțin 25 de boli pot fi prevenite datorită vaccinurilor.

8. Vaccinarea este considerată a fi cea mai rentabilă intervenție de salvare a vieții din istoria recentă, după apa curată.

Acest lucru înseamnă că, după apă, este intervenția care a salvat cele mai multe vieți pentru fiecare £ / € / L cheltuit pentru ea.

9. Vaccinurile sunt alcătuite în cea mai mare parte din apă.

Pentru a afla mai multe despre ce altceva se găsește de obicei într-un vaccin, faceți clic aici.

10. Siguranța și eficacitatea vaccinurilor este evaluată riguros pe tot parcursul procesului de fabricare a vaccinurilor.

Există numeroase etape prin care trebuie să treacă un vaccin înainte de a fi aprobat pentru utilizare.

This article is from the free online

Sănătatea în penitenciare: Vaccinarea persoanelor care lucrează și locuiesc în penitenciare (personal neinstruit în domeniul vaccinării) - Moldova

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now