Skip main navigation

Tip van de week: gebruik een goed glijmiddel

In deze tip van de week, kijken we naar het kiezen van een goed goed glijmiddel.
Glijmiddel
© Universitair Medisch Centrum Groningen

Glijmiddel is je beste vriend. Het beschermt de gevoelige huid van de vulva en vagina tegen trekken of irritatie tijdens voorspel en penetratie.

Elke vrouw zal op een gegeven moment in haar leven last krijgen van vaginale droogheid. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat de vagina de goede mate van vochtigheid heeft. Als het oestrogeenniveau omlaag gaat, bijvoorbeeld door het gebruik van anticonceptie of door het geven van borstvoeding, dan kan je last krijgen van vaginale droogheid. Als de huid van de vagina droog is, is de huid fragieler en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan, zelfs bij gewone aanraking. Deze scheurtjes kunnen zo klein zijn dat ze eruit zien als algemene irritatie en roodheid, maar ze kunnen ontzettend veel pijn doen! Het branden, prikken en de schraalheid zullen vanzelf genezen, maar het is het beste om de scheurtjes te voorkomen door het gebruik van glijmiddel.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten glijmiddel te krijgen. Kies een glijmiddel die bij jou past en waar jij en je partner je fijn bij voelen. De huid van je vagina is net zo poreus als de huid in je mond. Glijmiddelen worden daarom snel opgenomen in je bloedbaan, waardoor het belangrijk is om een glijmiddel te kiezen waar jij goed tegen kunt en waardoor je huid niet verder geïrriteerd raakt.

Hieronder vindt je een overzicht van glijmiddelsoorten waar je voor kunt kiezen. Om te zien hoe jij reageert op een bepaald glijmiddel is het altijd belangrijk om een klein beetje te testen op de binnenkant van je dij. Als dit goed uitpakt na 24 uur kun je het glijmiddel ook op je vagina aanbrengen.

Natuurlijke oliën

Harde biologische kokosolie (voor het koken) en zoete amandelolie

Gemakkelijk en voor een goede prijs te verkrijgen. Je hoeft ze niet te verstoppen en ze zijn fijn voor massages, voor seks zonder penetratie en zelfbevrediging. Deze oliën zijn niet geschikt voor penetratie omdat ze niet dik genoeg zijn, vlekken kunnen geven en na gebruik weer van je geslachtsdelen geveegd moeten worden. Deze oliën kunnen ook niet samen met latex condooms gebruik worden omdat het condoom door de olie wordt aangetast.

Glijmiddel op oliebasis

Yes Organic, Pjur en Sliquid

We hebben het hierboven al gezegd, glijmiddel op oliebasis kun je niet samen met latex condooms gebruiken. De consistentie is wel dikker dan van de kokos- en amandelolie waardoor dit type glijmiddel wel goed gebruikt kan worden voor penetratie. Dit type is een goede optie voor je als je niet zo goed tegen glijmiddel op water- of siliconenbasis kunt. Een nadeel van glijmiddel op oliebasis is wel dat er bacteriën kunnen achterblijven in het dunne laagje olie wat in de vagina of anus achterblijft. Dit kan irritatie veroorzaken.

Glijmiddel op siliconenbasis

Sliquid, Durex, huismerk drogisterijmerken

Glijmiddel op siliconenbasis is gemaakt van niet natuurlijke producten, test daarom het glijmiddel voordat je het gaat gebruiken om te controleren of je misschien allergisch bent voor bepaalde ingrediënten. Dit type glijmiddel glijdt erg fijn en tast latex condooms niet aan. Ze tasten wel siliconen seksspeeltjes aan.

Glijmiddel op waterbasis

Yes Organic, Sliquid, Liquid Silk, huismerk drogisterijmerken

Glijmiddelen op waterbasis kunnen gebruikt worden met elk type speelgoed en condooms. Het is gemakkelijk af te wassen en het vlekt niet. Dit type glijmiddel droogt wel iets sneller op, maar het kan weer geactiveerd worden met een paar druppels water, wat speeksel of een beetje extra glijmiddel.

Vaginale crème

Een andere optie om over na te denken is het gebruik van vaginale vochtinbrengende crème. Dit is iets anders dan glijmiddel omdat dat vooral gebruikt wordt om klachten van droogheid tijdens seks te verminderen en penetratie te vergemakkelijken. Het heeft vooral korte termijn effect. Vaginale vochtinbrengende gels of crèmes zijn bedoeld om je vagina voor een langere periode te hydrateren. Ze houden de huid van je vagina soepel en zacht en zijn zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Of je nou seksueel actief bent of niet. Deze crèmes zijn onder andere te krijgen van de merken Leenarts, Vagisan en Multi-gyn.

Het kan leuk zijn om verschillende glijmiddelen in je kast te hebben. Afhankelijk van de gelegenheid en je stemming kun je kiezen welke het beste past. Hoewel glijmiddel fantastisch is en het gebruik van allerlei seksspeeltjes en penetratie kan vergemakkelijken, inclusief het vluggertje zonder voorspel, is het geen vervanging voor het type seks en voorspel dat vrouwen nodig hebben om echt opgewonden te raken!

© Universitair Medisch Centrum Groningen
This article is from the free online

Gezondheid na je zwangerschap: Hoe voel jij je?

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now