Skip main navigation

New offer! Get 30% off one whole year of Unlimited learning. Subscribe for just £249.99 £174.99. New subscribers only. T&Cs apply

Find out more

Postpartum depressie

Esther Feijen heeft het in deze video over postpartum depressie

Moeder worden en voor een baby zorgen, kan stressvol en vermoeiend zijn. Je kunt als moeder psychische problemen krijgen die samenhangen met het eerste jaar van het moederschap of met de voorafgaande zwangerschap. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt hier last van.

Postpartum depressie is de term die wordt gebruik voor de depressie die sommige vrouwen krijgen in het eerste jaar na de bevalling.

Postpartum depressie kan zich bij elke vrouw anders ontwikkelen. Voor sommige vrouwen begint het met kraamtranen, ook wel baby blues genoemd. Dit is een korte periode van somberheid vlak na de geboorte van je baby. Deze verdwijnt meestal binnen de eerste twee weken. Soms gaan kraamtranen niet over en krijg je een postpartum depressie.

Andere vrouwen hebben net na de bevalling wel last van kraamtranen, maar die verdwijnen weer. Totdat ze na 4-6 maanden na de bevalling alsnog een postpartum depressie krijgen.

Vrouwen die last hebben gehad van kraamtranen na de bevalling lopen ook meer risico om later een postpartum depressie te ontwikkelen.

Tot wel 15% van de vrouwen krijgt een postpartum depressie in het eerste jaar na de bevalling. Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van een postpartumdepressie te herkennen zodat je op tijd gediagnosticeerd en behandeld kan worden.

In deze video vertelt Esther over de veelvoorkomende symptomen van een postpartum depressie, belangrijke aandachtspunten voor een goede geestelijke gezondheid en hoe je hulp kunt zoeken voor een postpartum depressie.

We hebben hieronder een lijst met relevante links opgenomen over postpartum depressie en hoe je hulp kunt krijgen.

This article is from the free online

Gezondheid na je zwangerschap: Hoe voel jij je?

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now