Skip main navigation

Seksualiteit en intimiteit na de bevalling: connectie met je partner

In deze tekst en video vertelt Dorine dat het belangrijk is tijd met je partner in te plannen.
Dorine
© Universitair Medisch Centrum Groningen

Na de bevalling is het belangrijk om goed met je partner te blijven communiceren om intimiteit en de seksualiteit in je relatie te behouden.

Als je goed met elkaar kunt communiceren ben je beter in staat om je relatie aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Belangrijk daarbij is dat je tijd voor elkaar maakt, naar elkaar luistert en elkaar probeert te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen hoeft te worstelen met de mogelijke gevoelens van stress of angst die bij deze levensveranderende en relatieveranderende periode horen.

Lees en kijk naar een aantal ervaringsverhalen.

This is an additional video, hosted on YouTube.

Zo vertelt Dorine in de video dat het belangrijk is tijd voor jullie samen in te plannen. Af en toe de kinderen uit logeren sturen en samen wat leuks gaan doen is belangrijk. Je moet investeren in elkaar en in je relatie! Je bent naast ouders, ook nog man en vrouw.

Daarnaast vertelt Eva het volgende:

Nou je seksleven is niet op een top of zo. Maar ja, vind ik dat erg? Het hoort er gewoon bij. En doordat je nu wel twee prachtige kinderen hebt, heb je wel iets van je samen. En dat deel je ook. Dus ja, het is gewoon anders. Je hebt wel minder tijd voor elkaar. Of samen een keertje weggaan of zo, ja, dat wordt wel even heel lastig. Dan moet je toch zorgen dat je oppas hebt of zo. Of ’s ochtends, als je even lekker tegen elkaar aan wil liggen of zo, ja dan komt er weer een kind die denkt, ja maar, ik ben wakker dus ik wil uit bed. Ja, dat soort dingen heb je wel. Maar dat maakt het ook wel weer leuk.

Beide ervaringsverhalen laten zien dat je relatie en je seksleven kunnen veranderen na het krijgen van een kind, maar dat je daar ook goed mee om kunt gaan en aanpassingen kunt doen waardoor het voor jullie allebei tevredenstellend is. Je kunt in ieder geval onderstaande tips in je achterhoofd houden en waar mogelijk inzetten om je relatie en je seksleven voor jullie allebei onderdeel te laten zijn van je dagelijks leven.

  • Probeer met elkaar te praten op een plek buiten de deur, waar zowel jij als je partner op je gemak zijn.
  • Seks, seksualiteit en intimiteit zijn verschillende dingen. Praat met elkaar over wat deze dingen voor jou en je partner betekenen.
  • Het kan nuttig zijn om met een onafhankelijk persoon te praten over je relatie en seksualiteit, bijvoorbeeld een POH-GGZ of een seksuoloog.
© Universitair Medisch Centrum Groningen
This article is from the free online

Gezondheid na je zwangerschap: Hoe voel jij je?

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now