Skip main navigation

Уміння слухати дітей

Уміння слухати дітей

Минулого тижня ми говорили про те, як підтримувати психічне здоров’я і благополуччя та як реагувати на негаразди й стрес. Діти і дорослі постійно розвивають стратегії подолання стресу, формуючи соціально-емоційні навички й міцні взаємини. Коли виникають стресові ситуації, ми можемо зменшити негативні наслідки, використовуючи набуті знання, сформовані навички й розвинені уміння та підтримку, які особливо важливі в складній ситуації. На цьому етапі курсу ми обговоримо уміння вислухати дитину як важливий фактор вираження і пом’якшення реакції на стрес.

Бажання прислухатися до дитини й уміння спонукати її висловлювати думки й почуття лише зміцнить стосунки, крім того, створить безпечне середовище, у якому дитина без остраху зможе розповісти про свої бажання, потреби й погляди. Уважно вислухати дитину – це те, що дорослі можуть робити щодня незалежно від ситуації, щоб підтримати її здоровий соціальний та емоційний розвиток.

Коли дитина зіштовхується з великим змінами або періодом невизначеності у житті, зазнає негативних впливів стресу, у неї виникають різні емоційні реакції, змінюється поведінка. У таких ситуаціях необхідно висловити свої почуття, тому вміння слухати може служити механізмом реагування. Безпечне середовище, у якому дитина може обговорити почуття з дорослим, якому довіряє, – це важливий крок, котрий може знизити ймовірність довгострокових негативних наслідків. Дорослі можуть заохочувати дітей відкрито й чесно говорити про свої почуття, але при цьому не звинувачувати й не присоромлювати їх.

Уміння вислухати потрібне для того, щоб допомогти дитині впоратися зі змінами. Воно має багато переваг, основні з яких:

  1. Емоції = Потреби = Підтримка.

    Емоції – це спосіб вираження потреб. Коли діти мають можливість відкрито говорити про свої почуття, дорослі швидше можуть виявити й зрозуміти основні їхні потреби й допомогти їх задовольнити, таким чином позитивно реагуючи на кризову ситуацію.

  2. Підтримка = Стійкість.

    Як уже згадувалося у третьому модулі, стійкість – це здатність людини адаптуватися до змін. Вона включає в себе особисті механізми подолання стресу й негараздів, можливість створення здорових взаємин тощо. Коли дорослі слухають дітей і підтримують їх, вони формують в них стійкість, вибудовуючи позитивні, сприятливі стосунки, а це дозволяє адекватно реагувати на зміни й невизначеність. Можливості для безпечного емоційного вираження й здобуття підтримки мають вирішальне значення для розвитку стійкості.

Уміння слухати має чіткі переваги для дитини, але іноді це важко зробити, особливо коли дорослі не можуть змінити загальну ситуацію або самі зіштовхуються зі стресом. Для дорослих, які прагнуть надати підтримку, варто пам’ятати, що “не все повинно бути (або може бути) виправленим”. Наприклад, у ситуації, коли школи закриті на невизначений термін, і дитині сумно або вона злиться, що не може спілкуватися зі своїми однолітками й друзями, дорослі можуть вислухати дитину й визнати, що їй нелегко.

Визнання дитячих почуттів – навіть коли ви не можете змінити ситуацію – допомагає дитині відчувати, що її розуміють, і будує довіру в стосунках. Уміння слухати дітей без осуду й критики також заохочує звертатися до наставників, щоб обговорити й інші почуття або переживання. А от якщо почуттями дитини знехтують або поставляться до них з ворожістю, у майбутньому їй може бути важко сформувати свої бажання й потреби, тому що виникатиме страх бути покараною або присоромленою. Це може завадити дорослим зрозуміти або підтримати дитину, коли вона потребує цього.

Уміння слухати – критично важливий інструмент для розуміння й вибудови стосунків із дітьми, а також для виявлення Їхніх потреб і потенційної підтримки. Уміння вислухати дітей є ключовим у повсякденному житті й особливо важливе в часи кризи або негараздів.

Попрактикуйтеся слухати дитину, запитуючи її, що вона відчуває. Слухайте і жодним чином не осуджуйте й не критикуйте.

This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now