Skip main navigation

Діти і кризові ситуації

Діти і кризові ситуації

Вступ

Усі немовлята і малюки можуть переживати стрес у їхньому житті, але вони є більш стійкими і дійсно добре адаптуються і справляються зі змінами і стресом. Проте, якщо дитина тривалий час перебуває у стресі, це може вплинути на її навчання й розвиток. Підтримка дорослих допоможе дитині конструктивно реагувати на стрес або кризу, таким чином запобігаючи негативному впливу або зменшуючи його.

Як діти переживають стрес чи зміни?

Існують різні рівні змін і стресу, яким можуть піддаватися діти. Наприклад, стрес через щеплення або падіння й подряпину коліна. Незначні стресові ситуації в перші роки життя, які трапляються нечасто, можуть бути корисними для розвитку дитини. Вони допомагають їй упоратися зі щоденними викликами й усвідомити свої відчуття.

Однак, деякі діти у перші роки життя переживають більш довготривалі й надзвичайні кризові ситуації, можуть піддаватися сильному стресу. Такий досвід може негативно впливати на малих дітей, порушуючи відчуття звичного порядку життя, що у свою чергу зробить її вразливою й стурбованою.

Піклування дорослих допомагає дитині впоратися зі стресом. Нашим наступним кроком буде дослідження того, як ми можемо захистити дітей від негативного впливу стресу на мозок, що розвивається, і на майбутнє здоров’я – фізичне й ментальне.

Ми додали декілька ресурсів до цього заняття, які стануть у нагоді вам під час допомоги родинам, де є діти, які страждають від соціальної недбалості або жорстокого поводження.

Link to Save The Children

__Якими є наслідки кризи для розвитку дітей? __

Позитивний і негативний досвід впливає на розвиток дитини. Позитивний досвід: турботливий і надійний догляд створює міцну основу для здорового фізичного й розумового розвитку протягом дитинства, юності й аж до дорослого життя.

Перший досвід стресу в немовлят, переважно, є інтерпретацією стресу батьків чи близьких людей. Дорослий у стресовій ситуації може бути менше чуйним до немовляти, йому може бути складно забезпечувати відчуття безпеки й стабільності. Це може вплинути на якість і доступність ігрових і соціальних взаємодій, які є ключовими для соціально-емоційного розвитку. Якщо ви дорослий і у вашому житті є діти, дуже важливо дбати про власне здоров’я й благополуччя (більше про це дивіться в 5 модулі). Тільки за цієї умови ви матимете більше можливостей для забезпечення дітей підтримкою і комфортом навіть у стресовій ситуації.

Діти, позбавлені турботливого догляду й підтримки дорослого, недостатньо захищені від стресів. Повторювані напружені ситуації, залишені поза увагою дорослих, можуть завадити нормальному розвитку мозку. Це може зробити дитину більш боязкою й заважати їй розпізнавати відчуття, пов’язані зі стресовою ситуацією, наприклад, злість чи розчарування. Негативний і стресовий досвід у ранньому дитинстві також асоціюється з підвищеним ризиком виникнення депресії, ожиріння, діабету, хвороб серця й інших недуг у дорослому житті.

Незважаючи на те, що діти вразливі у кризових ситуаціях, але при цьому вони дуже стійкі. Хоча ранній контакт зі стресом може підвищити вірогідність негативних наслідків у подальшому житті, це не означає, що такі наслідки неминучі. Дорослі можуть підтримувати позитивний досвід, забезпечувати безпеку й комфорт і допомагати дитині захиститися від переживання, пов’язаного з сильним стресом.

Також варто пам’ятати, що не всі діти однакові, усі по-різному реагують на стрес. Дехто більш обачний та обережний, коли наражається на труднощі. Інші почувають себе більш упевненими й самостійними. Спільні дії дітей, дорослих і суспільства можуть формувати стресостійкість.

На наступному занятті ми шукатимемо відповідь на питання: що ми, як дорослі, можемо зробити для захисту дітей від наслідків стресу й змін.

This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now