Skip main navigation

New offer! Get 30% off your first 2 months of Unlimited Monthly. Start your subscription for just £35.99 £24.99. New subscribers only. T&Cs apply

Find out more

Вплив кризових ситуацій на розвиток дітей у дошкільному та молодшому шкільному віці

Вплив кризових ситуацій на розвиток дітей у дошкільному та молодшому шкільному віці

Раніше ми дізналися, що зміни й кризові періоди можуть вплинути на розвиток по-різному. В той час, як деякі зміни можуть впливати негативно, адже вони порушують відчуття безпеки дитиною, однак зміни також можуть бути поштовхом до розвитку, якщо відбувається адаптація до нових умов.

Вплив кризових періодів на розвиток залежить від рівня доступу до матеріальних і психологічних ресурсів. Це важливі чинники.

Нижче названо інструменти, які в кризовий період або під час змін можуть впливати на чотири основні лінії розвитку дітей (про які ми згадували раніше) у дошкільному та молодшому шкільному віці.

Мова й емоції

Під час кризової ситуації дітям складно зрозуміти і виразити власні почуття, розповісти про свої потреби.

У період змін часто виникають складні й нестабільні емоційні стани в дітей. Наприклад, закриття школи, переїзд родини або зміна щоденного розпорядку дня може викликати відчуття розгубленості, невпевненості або занепокоєння. Молодші діти можуть бути байдужими, тоді як старші виражатимуть тривогу або гнів. У різні періоди в дітей можуть виникати різні почуття: сум через прощання з друзями може змінюватися раптовим захопленням від, скажімо, нового розпорядку дня або можливості дослідити нове місце. Діти можуть одночасно відчувати різні емоції, і бувають пригніченими, коли не розуміють свої відчуття.

Іноді дітям складно виражати емоції, тому вони можуть невербально і непрямо демонструвати свої потреби. Це проявляється в змінах режиму сну, прийому їжі, догляду за тілом, емоційних і поведінкових спалахах, таких як раптовий плач чи вередування. Симптоми енурезу або інші фізичні порушення є проявами стресу, карати за це дитину неприпустимо. Натомість, звертати увагу на емоційні й поведінкові зміни, постійно підтримувати дитину й бути чуйним – це обов’язок кожного свідомого дорослого.

Можливість бути почутим допоможе дітям аналізувати свої почуття, учитися виражати їх через мовлення, розвивати самосвідомість і навички самовираження.

Дорослі повинні говорити про власні почуття, через діалог допомагати дітям розпізнавати й аналізувати нові і складні емоційні стани.

Вміння розпізнавати і називати почуття можуть бути корисними для дітей, які переживають зміни або втрату. У дітей може виникнути занепокоєння щодо кризової ситуації, тому вони можуть задавати багато запитань щоб краще її зрозуміти. Важливо в цей час почути дітей, ділитися з ними інформацією, яка відповідає їхнім віковим особливостям, у такий спосіб знижуючи почуття тривоги й страху та сприяючи подальшому розвитку.

Мислення і розуміння

Під час кризи або змін в дітей можуть виникати труднощі із зосередженням уваги й запам’ятовуванням інформації. Діти часто відволікаються, їм важко впоратися з домашнім завданням або іншими обов’язками. Тому для них важлива підтримка дорослих у виконанні щоденних справ. Доречними можуть стати візуальні нагадування, наприклад, написаний розклад або список.

Зміни в житті дають дітям поштовх для розвитку мислення й сприйняття. Вони можуть запитувати про події майбутнього, які для них видаватимуться важливими, хоча не завжди здійсненними. Обговорення з дорослими допомагає формувати розуміння світу й розвиває абстрактне мислення. Наприклад, пояснюючи ситуацію, чому зачинені школи або скільки потрібно часу, щоб навчальний процес налагодився, можна використати календар, щоб позначити проміжок часу. Це сприятиме розвитку навичок аналізу причинно-наслідкових зв’язків у дітей.

Взаємини і гра

Взаємини і гра можуть змінюватися під впливом кризи або періоду змін. Якщо діти не мають можливості взаємодіяти з однолітками, вони можуть почуватися ізольовано та самотньо. У них можуть бути обмежені можливості для розвитку соціальних навичок, наприклад: робити щось по черзі, співпрацювати в команді і домовлятися з однолітками. Дитина може почувати себе самотньою. Відчуття невизначеності може призвести до невпевненості в потребі досліджувати нове. Інколи може бути навпаки: діти фізично активні, жваво й невимушено спілкуються з педагогами, рідними, друзями, придумують різні ігри, які можуть відображати їхні внутрішні переживання. За будь-яких обставин дорослі повинні продовжувати щоденні ігри, які є основою взаємин, щоб здоровий розвиток дитини не переривався.

This article is from the free online

«Як справлятися зі змінами: соціально-емоційне навчання через гру»

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now