Skip main navigation

New offer! Get 30% off one whole year of Unlimited learning. Subscribe for just £249.99 £174.99. New subscribers only. T&Cs apply

Find out more

Weer gaan bewegen en sporten: waar moet je aan denken?

Deze tekst gaat over waar je aan moet denken als je weer gaat sporten na je zwangerschap.
Twee vrouwen op een loopband
© Trust Tru Katsande on Unsplash CC0

Vrouwen die regelmatig bewegen en sporten en het als onderdeel van een gezonde levensstijl beschouwen hebben een verminderd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast hebben ze een hogere botdichtheid, meer kracht en een hogere kwaliteit van leven naarmate ze ouder worden.

Sporten en bewegen zijn belangrijk voor een gezond en sterk lichaam, zodat je veel aan kunt. Niet alleen als je je kinderen opvoedt, maar vooral als je ouder wordt. Een paar dingen zijn belangrijk als je weer begint met bewegen en sporten nadat je een kind hebt gekregen.

Wat deed je vroeger aan beweging en sport?

  • Als je vóór en tijdens de zwangerschap erg actief was, pas dan op dat je niet te snel weer je oude activiteiten wilt hervatten. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Wees geduldig, begin voorzichtig en bouw langzaam op naar je oude activiteitenniveau.
  • Als je vóór en tijdens de zwangerschap nauwelijks actief was, probeer dan niet meteen te intensief te beginnen met sporten en bewegen. Begin voorzichtig en bouw het op.

De manier waarop je bevallen bent

  • Vrouwen bevallen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een vaginale bevalling of met een keizersnede. Afhankelijk van de manier waarop je baby geboren is, moet je je trainingsroutine en opbouw aanpassen. Bij een keizersnede moet bijvoorbeeld eerst je wond genezen, voordat je weer kunt gaan opbouwen.

Uitdagingen

Nadat je bevallen bent kan je nog 4-6 maanden na de bevalling meer van het hormoon relaxine in je lichaam hebben dan normaal. Hierdoor zijn je gewrichtsbanden en bekkenbodemspieren kwetsbaar en loop je meer kans op blessures.

  • Je zult een verminderde rompstabiliteit hebben omdat je buikspieren tijdens de zwangerschap van nature zijn uitgerekt. Zij hebben tijd en zorg nodig om weer te herstellen, vooral na een keizersnede.
  • Je kunt last hebben van een diastase . Dit houdt in dat je linkerbuikspieren en je rechterbuikspieren van elkaar wijken. Het kan zijn dat de buik bol blijft, alsof je nog een aantal maanden zwanger bent. We noemen dit ook wel de mommy-tummy. Mocht dit bij jou het geval zijn raden we je aan om via je huisarts de juiste hulp hiervoor te zoeken.
  • Je kunt last hebben van urine- of ontlastingsincontinentie of pijn in je rug of bekken. Het is verstandig om de intensiteit van je sporten of bewegen aan te passen naar wat bij jou en je lichamelijke toestand op dat moment past. Doe dit vooral als je last hebt van een of meer van de volgende klachten:
  1. Het gevoel dat je bekkenbodem of iets anders is verzakt in je vagina
  2. Urine-incontinentie terwijl je sport
  3. Buikspieren die nog niet gesloten zijn (diastase)

Het is belangrijk dat je de beweeg- en sportintensiteit aanpast aan de controle die je hebt over je bekkenbodem en de kracht die je hebt in je buikspieren zodat je voorkomt dat je over je lichamelijke grenzen heen gaat. In de volgende stap kijken we naar het tijdspad van weer gaan bewegen en sporten na de geboorte.

Luister naar je lichaam

Belangrijk is dat je altijd naar je lichaam moet luisteren en niet over je eigen grenzen heen moet gaan. Zeker niet vlak nadat je bevallen bent. Als je complicaties hebt gehad tijdens de zwangerschap of de bevalling of als je andere medische problemen hebt, neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts voordat je weer begint met bewegen of sporten na de bevalling.

© Universitair Medisch Centrum Groningen
This article is from the free online

Gezondheid na je zwangerschap: Hoe voel jij je?

Created by
FutureLearn - Learning For Life

Reach your personal and professional goals

Unlock access to hundreds of expert online courses and degrees from top universities and educators to gain accredited qualifications and professional CV-building certificates.

Join over 18 million learners to launch, switch or build upon your career, all at your own pace, across a wide range of topic areas.

Start Learning now