Want to keep learning?

This content is taken from the University of Groningen, University of Cambridge & University Medical Center Groningen (UMCG)'s online course, Jongeren en hun psychische gezondheid. Join the course to learn more.
2.28
Zebrapad
Dwanggedachten

Dwanggedachten

Naast dwanghandelingen kun je ook last hebben van dwanggedachten. Dwanggedachten zijn gedachten over iets waar je bang voor bent of waar je je voor schaamt en die je niet kunt stoppen. Je moet er de hele tijd aan denken. Dwanggedachten kunnen bijvoorbeeld gaan over vreselijke dingen die kunnen gebeuren, dat je iemand iets aan gaat doen, of ze kunnen over iets gaan waaraan je niet wilt denken omdat je dat verkeerd vindt.

Veel kinderen hebben wel eens een periode dat ze op een zebrapad niet op de witte delen mogen stappen of andere dingen van zichzelf moeten doen. Ook vinden mensen het vaak prettig om altijd op dezelfde plek te zitten aan tafel of bij opstaan dingen in een vaste volgorde te doen. Misschien jij ook wel. Zolang je het ook wel anders kunt doen zonder je heel angstig of gespannen te voelen heet dat geen dwangstoornis. Als je een dwangstoornis hebt kun je niet zomaar stoppen, zelfs niet als je door de dwanghandelingen problemen krijgt, doordat je bijvoorbeeld vaak te laat komt.

Via deze link vind je verhalen van jongeren die last hebben van dwanghandelingen en is er een filmpje over iemand met dwang te zien. Ook kun je hier een testje doen om er achter te komen of jij ook last hebt van dwang.

Tip: Het is handig om de bovenstaande links in een nieuw tabblad te openen.

Share this article:

This article is from the free online course:

Jongeren en hun psychische gezondheid

University of Groningen

Get a taste of this course

Find out what this course is like by previewing some of the course steps before you join: